4 geniale tips for å fjerne vanskelige flekker

Har du noen vanskelige flekker på gardinene, duken, klærne, teppet eller sofaen som du ikke blir kvitt? Med disse triksene kan du enkelt fjerne disse flekkene - enten det er vannløselige flekker eller fettflekker. 

Får du fort flekker på tekstiler hjemme når middagen serveres på bordet? Kanskje du har mange barn i huset eller er uheldig og søler en del selv? Flekker kan fort oppstå på ting du er glad i, og kan være vanskelige å fjerne. Her er fire gode tips til hvordan disse flekkene kan fjernes.

Fjerne flekker på hvite tekstiler

Har du noen flekker på den hvite yndlingsskjorten du alltid bruker? Eller en rødvinsflekk fra julaften eller forrige 17.mai? Bjørg Owen fra IFI deler et godt tips i en pressemelding:

– Hvis du ikke får tatt flekkene med en gang, finnes det gode vaskemidler til formålet. Ta turen innom din nærmeste fargehandel eller byggevarehus. Der fører de spesialmiddel som effektivt fjerner flekker fra hvite tekstiler og bringer tilbake den opprinnelige hvitfargen, som du ikke finner i dagligvarebutikkene. Disse er lure å ha i skapet før neste selskap. 

Les også om hvordan du kan gjøre hvite plagg hvite igjen her. Rødvinsflekker kan være vanskelig å bli kvitt. Foto: Getty Images

Fjerne vannløselige flekker på tepper og tekstiler

Ikke gjør det som faller deg mest naturlig – nemlig spray og gnikking. Hvis det blir brukt spraysåpe, så tilfører man bare mer til teppet som igjen må fjernes. Såperester trekker til seg støv og skitt, og kan i verste fall skape en ny flekk. 

Du må heller ikke gni og gnu, da blir flekken større. Gnir du på et ullteppe vil du bare tove ullen. 

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever, se hvordan du blir kvitt dem her.

Bruk heller vann og tørkepapir

– Sørg alltid for å ha en sprayflaske med rent vann og tørkepapir med god oppsugingsevne i beredskap. Dette fungerer på de fleste vannløselige flekker. Fukt flekken, og press tørkepapir med god oppsugingsevne mot flekken. Da drar du opp flekken med papiret. Gjenta til flekken er borte, tipser Owen. 

Se hvorfor du bør bruke damprenser til fliser, tekstiler og tepper.

Fjerne fettflekker

Har du fått fettflekker av stearin, voks eller matfett, finner du de mest effektive flekkfjerningsmidlene hos farge- eller byggevarehandelen.

Her kan du få hjelp i butikken til å velge det middelet som passer til flekken og tekstilet. Følg bruksanvisningen til punkt og prikke, så skal du se at selv de vanskeligste flekker forsvinner.

Les her hvordan du enkelt fjerner stearinflekker.