«Vi har hørt skrekkhistorier om fototapet som går i oppløsning»

Med laserpresisjon og finslipt teknikk går Vegard og Nina i gang med fototapetet på Markus’ rom. 

Dette er en del av Vi i Villas serie om Familien Talmoen som bygger hus

Her forteller Vegard om det siste prosjektet – et personlig fototapet!

Mars 2017:

Markus har plukket ut motivet selv. Vi søkte på «Titanic» på Google, og fant et motiv vi kunne bruke. Happy Homes hjalp oss med å finne bildet i høy oppløsning, og bestille fototapet fra MrPerswall/Borge i riktig størrelse. De hjalp oss også med å finne fargene til vegger og tak i resten av rommet, som tar opp farger fra Titanic-motivet.

Da var det bare monteringen igjen. Vi var litt betenkte om vi skulle begi oss ut på dette selv, eller om vi måtte få tak i fagfolk til å utføre akkurat denne ene tapetseringen. I teorien kan vi jo dette fra før, men akkurat dette tapetet blir litt spesielt. Vi får bare ett forsøk.

Lasermåling og presisjon

Når vi åpner rullen for å se på første lengde, kjenner vi at kvaliteten er tykk og fin. Vi har hørt skrekkhistorier om fototapet som har gått i oppløsning etter å ha stått med lim på en stund. De må ha vært tynnere, er vår konklusjon.

Vi leser i bruksanvisningen at fremgangsmåten på denne er lik som det vi har gjort tidligere; rulle lim rett på veggen og så jobbe med tapetlengden til alt stemmer. Den typen som hadde gått i oppløsning hadde hatt en litt annen fremgangsmåte; Der måtte man sette lim på baksiden av tapetet og vente fem minutter. Da vil jo tapetet være gjennomvått, og ting kan nok lettere gå galt.

Heldigvis gjelder ikke det oss, så vi bare setter i gang. Først klipper vi til de tre første lengdene, så de ligger klare. Så ruller vi på tapetlim på veggen. Bredden på rullen er 45 cm, så jeg setter laseren 45 ut fra hjørne. Da vet jeg at vi kun trenger å rulle lim litt over den streken. I tillegg er det ekstremt viktig å få den første lengden helt rett slik at også alle de andre lengdene blir rette etterpå.
 

Motivet til Markus har et slags banner i bunnen. Vi vet at fotlisten kommer 7 cm opp på veggen, så det er greit å få motivet høyt nok. Ved å dra toppen på motivet 3 cm over taklisten vil banneret i bildet treffe godt.

Smart å være to om jobben

Første lengde blir montert på veggen ved at jeg holder i toppen mot tak, og Nina holder lengden lenger ned slik at den ikke klistrer seg fast i veggen. Vi benytter tapetbørste til å presse tapetet inn mot veggen, samt stryke ut luft mellom vegg og tapet.

Vi sikter hele tiden enden av tapetet mot laserstreken nedover veggen. Vi kan «skli» tapetet litt sidelengs på limet selv om den er festet, så vi klarer å få den i lodd. Når vi omsider er fornøyd med hvordan tapetet ligger, samt at vi ikke kan kjenne noen luftbobler, kan vi gå videre.

Nye 45 cm blir målt ut til høyre, laserstreken blir flyttet tilsvarende. Så er det på med lim igjen. Ruller lett hele flaten, og bruker kost akkurat langs taklisten. Veldig viktig å få nok lim akkurat i skjøtene, så ikke tapen slipper der senere.

Hver lengde tar ca 6-8 minutter. Artig å se hvordan motivet av den store båten tar form. Vi er strålende fornøyd med alt av produkter og resultatet:

Den ferdige veggen! Himlingen er målt i en blåfarge fra Happy Homes’ eget fargekart, VH Duggfrisk. Øvrige vegger er malt med fargen VH Innsjø.

Familien er sponset med konsulenttjenester fra interiøreksperter i Happy Homes, og maling fra Gjøco. Fototapet er levert av MrPerswall.no/Borge. 

Gå ikke glipp av utviklingen i de andre rommene i huset – hold deg oppdatert via Vi i villas nyhetsbrev!