Terrassetips før du bygger

Her gir vi deg tips til hva du bør tenke på før du går i gang med din egen terrasse. Det er nemlig mye du kan gjøre selv, hvis du er litt nevenyttig! 

Dette ekstra rommet huset ditt kan by på i sommerhalvåret, er virkelig verdt en liten innsats.

For at terrassen din skal bli ditt drømmested, er det viktig at den er skikkelig konstruert og at du passer på at den får jevnlig vedlikehold. 

Mange vegrer seg for å gå i gang med terrassebygging på egen hånd – men det burde være overkommelig for de fleste hobbysnekkere.

Husk imidlertid at du må innhente de nødvendige tillatelsene fra kommunen før du går i gang. 

Fundamentering av terrassen: 

For å forhindre skjevheter i terrassen din allerede etter første vinter, må fundamenteringen tas på alvor. Vanligvis snakker vi om tre ulike scenarier: 

Terrasse med impregnerte bærebjelker lagt rett på steinfylling:

Her må en godt drenerende steinpute bestående av kult, pukk og sand legges under hele terrasseflaten for å gi støtte til bærebjelkene.

En slik fundamentering gir ingen sikring mot telehiv, så ingen deler av terrassen bør festes til huset. Det vil kunne føre til skader.

Terrasse med frostfri fundamentering i løsmasser: 

Dette er en svært utbredt metode. Støperør av papp graves ned til frostfritt nivå og fylles med armeringsjern og betong. Forutsetningen for at dette skal gi en stabil terrasse er at forankringen er dyp nok.

Terrasse med forankring i fundament på fjell:

Dette er den tryggeste måten å fundamentere terrassen på – om du har mulighet for det. Søyler støpt rett på fjell sikrer deg at terrassen vil holde seg stabil og du kan godt sammenføye den med huset der det passer.

En levegg skjermer både mot vind og innsyn fra naboen. 

Snekring 

Bruk solide dimensjoner, slik at du får en solid uteplass. Du monterer først dragere (48 x 198 mm) mellom søylene. De festes ved hjelp av søylesko som du støper ned i toppen av søylene.

Deretter legges bjelkene (48 x 148 mm) på dragerne med 60 cm mellomrom. Du får en rekke ulike typer bjelkesko som kan benyttes for å gjøre arbeidet enklere.

Sannsynligvis vil det være praktisk å montere stolper for rekkverk i denne fasen av byggingen.

Neste steg er å montere selve gulvet. Ikke velg for spinkle terrassebord – du vil jo at byggverket ditt skal ha et langt og stabilt liv. Terrassebordene (21 x 95 mm eller 28 x 120 mm) skrus fast med rustfrie skruer.

Bruker du spiker, må du etterspikre terrassegulvet ditt hvert år.

Utformingen av rekkverket bør stå i stil med huset for øvrig. Du får kjøpt ferdigkappede, profilerte sprosser – men tenk også på vedlikeholdet.

Det er ikke alle varianter som er like enkle å male eller beise.

Det er godt å ha skyggefulle steder hvor du kan ta en pause fra sola.

Overflatebehandling 

Terrassen din er sannsynligvis bygget av impregnert trelast. Det betyr at veden kan inneholde en del væske etter at terrassen står ferdig.

Hvor langt tørkingen er kommet kan variere, men du bør nok vente en måned eller to før du behandler treverket. Dette avhenger også av været.

Dersom det oppstår utslag fra impregneringen i form av krystaller som legger seg på overflaten, børster du disse bort med en stiv børste og skyller med litt vann etterpå.

Dagen for beising må planlegges nøye for å sikre at behandlingen blir best mulig og at beisen trekker godt inn i treverket og ikke blir liggende oppå. Ikke beis i sterkt sollys, i fuktig vær eller ved for lav temperatur.

Sjekk også at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter at du har beiset terrassen din.

Vi vil gjerne sende deg flere tips og triks for hjem og hage – meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

Plant i ulike krukker og kar for å gi liv til terrassen din!