Slik velger du riktige vinduer til boligen din

Når du skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta. Les tipsene for hvordan du gjør det beste vindusvalget for huset ditt!

– Ved valg av vinduer er det mange ting å tenke på, blant annet stilart, energikrav, brukervennlighet, vedlikehold og garanti, sier Jens-Morten Søreide, fagkonsulent i Norges Byggmesterforbund

Mens det estetiske er opp til smak og behag, er det mye annet som er styrt av regelverk og tekniske krav til byggevarer og byggverk. 

Nye u-verdier for vinduer fra 2017

U-verdien forteller hvor varmeisolert et vindu er. Jo lavere tall, jo bedre energiverdi. Fra og med 1. januar 2017 ble også disse kravene skjerpet.

– Energikravet til nybygg gjelder for et samlet gjennomsnitt av dører og vinduer i boligen, forklarer Søreide. 

– Kravet til glass inklusiv ramme er (u-verdi 0,80) og med et minimumskrav på (u-verdi 1,2).

Han legger til at det totale vindusarealet i boligen ikke kan være større en 25 prosent av gulvarealet.

Vegger isolerer bedre enn vinduer, så hvis du velger mindre vinduer, kan du lempe noe på kravene til u-verdi. Men karmen isolerer dårligere enn selve glasset, noe som dermed gir bedre u-verdi for store vinduer enn små, målt per kvadratmeter. Derfor blir det viktig å se på hele boligen under ett når du vurderer vinduer.

– Med dagens krav til u-verdi på vinduer, er det ofte ikke mulig å bruke de tradisjonelle vinduene med gjennomgående sprosser, forklarer Søreide. 

Valg av glass og karmer til vinduene

Hvor vinduet er plassert på huset er viktig for en del andre avgjørelser. Ikke minst med tanke på valg av glass. 

– Selvrensende vinduer har noen fordeler, spesielt for vinduer som ikke er åpningsbare eller der det er vanskelig å komme til fra utsiden, råder Søreide. 

Han tipser også om muligheten til å velge «vedlikeholdsfrie» vinduer, det vil si vinduer som enten har syntetiske plastrammer eller aluminiumsrammer, eventuelt trekarm som er utvendig beslått med aluminium/plast. 

Vinduer som rømningsvei

En annen viktig faktor å tenke på, er om vinduet er beregnet som rømningsvei. Da stilles det egne krav til både størrelse og åpningsmetode.

Rent praktisk kan det også være en fordel med vinduer som kan åpnes og snus helt rundt, med tanke på rengjøring. 

Vindusleverandøren vil alltid kunne bidra med tips om plassering og montering av vinduer, og her er det nyttig å følge proffenes råd.

– Og så må du velge riktige produkter til de ulike monteringsmetodene, sier Søreide.

Vi vil gjerne gi deg flere tips og triks til boligen din – meld deg på vårt nyhetsbrev!