Slik planlegger du for god oppbevaring

Nytt hus betyr blanke ark, og en mulighet til å skape ideelle oppbevaringsløsninger. Men hvordan gjør man det?

Når man flytter, pusser opp eller rett og slett bygger et nytt hus, betyr det en ny start på mange måter. For mange er det en super anledning til rydde i gammelt rask, organisere på nytt og kanskje til og med kvitte seg med en del ting.

Ikke minst er det en unik mulighet til å legge en ny plan for hvordan du vil organisere oppbevaringen din. Smarte, funksjonelle oppbevaringsløsninger gjør hverdagen så mye lettere. Med litt planlegging kan du sikre en ny bedre orden. 

Les også: Ryddefanatiker Synnøve Skarbøs beste tips. Skarbø kom med ryddebok i 2016, og er superfan av smart oppbevaring. For hennes del betyr det at alt skal bort, gjerne bak lukkede skapdører eller i bokser og kurver i hyller. 

– Men ta mål av hylla før du handler og sørg for at boksene passer akkurat. Det er så irriterende hvis du akkurat ikke får plass til to stykker, anbefaler Skarbø i et intervju med BoligPluss. 

Smart oppbevaring i nye rom

Journalist og blogger Gunn Beate Reinton Rulnes må også regnes som en ekspert på rydding og organisering. Hun kom ut med boken Listelykke 2016, der hun gir massevis av gode råd for hvordan man skal få mer orden i hjemmet og livet sitt. På bloggen Listelykke.no utforsker hun dessuten store og små problemstillinger rundt fornuftige systemer og smart organisering.

Gunn Beate Reinton Rulnes har sansen for praktiske løsninger, og har kommet til en del konklusjoner som kan være nyttige for deg som skal bygge nytt eller pusse opp. Det viktigste stikkordet er lagermuligheter.

– Et klesrom og et stort vaskerom med skap, trådkurver og hyller hvis du har plass og råd, sier hun.

Legg en plan for hvor mye du skal ha lagret hvor. Lag en stor skyvedørsgarderobe i gangen. Skal det både være plass til fire sesongers og fire menneskers yttertøy, sko, luer, votter, skjerf, ull, fleece, treningsutstyr og treningsbager – og skolesekker? spør hun.

Eller skal dere bytte innhold etter sesongene? Hvor skal tøy og tilbehør i så fall oppbevares i mellomtiden? Dette er spørsmål man bør tenke nøye gjennom før man faller for minimalistiske løsninger som kan se flotte ut på bilder, men neppe er praktiske i hverdagen.

Og hvor skal du gjøre av rengjøringsutstyret?

– Om det så er på badet, i gangen, på kjøkkenet eller på vaskerommet: Høyskap med plass til støvsuger, mopp, strykebrett, strykejern og bøtter, anbefaler Rulnes.

Ellers har hun følgende råd per rom i huset:

Oppbevaring på kjøkkenet

  • Bruk skuffer til matvarer på kjøkkenet – ikke skap der mat blir stående innerst og gå ut på dato.
  • Har du plass til et spiskammers i tilknytning til kjøkkenet? Med plass til kakebokser, kjøkkenmaskiner, kildesortering?
  • Supersmart hjørneløsning i benken – grytehyller som går på skinner og kan dras ut og utnytter hele plassen.

Oppbevaring i kjelleren

  • Husk å lage nok plass til julepynt, kofferter, idrettsutstyr, hagemøbler, snøfreser og så videre.

Planlegging før innflytting

  • Planlegg i detalj hvor du skal ha møblene, så du slipper at stikkontaktene blir gjemt bak tunge sofaer eller under sengen. Ha nok stikkontakter, og gjerne i kjøkkenbenken.
  • Hvis du kan; ha vaskerom, bad og soverom i samme etasje, gjerne i tilknytning til hverandre.
  • Hvis ikke bad kan være i samme etasje som vaskerom: Bygg sjakt fra bad til vaskerom.

Rydd når du pusser opp

– Resirkuler, selg eller doner alt du ikke virkelig trenger.

– Sorter og merk alt det du beholder godt. Både hyller og kasser bør merkes, så det blir lettere for alle å rydde tilbake.

(Kilde: Listelykke.no)

Vi vil gjerne sende deg flere tips og triks for hjem og hage – meld deg på vårt nyhetsbrev her!