Slik finner du riktig type gulv

Ulike gulvtyper har ulike egenskaper, og de forskjellige rommene i boligen stiller ulike krav til gulvet. Her er tipsene som gjør det enklere å finne fram i gulvjungelen.

Hvis du skal bygge nytt eller pusse opp hjemme, er gulvet et godt sted å begynne når du skal begynne med interiørvalgene. 

– Gulvet er den største og mest belyste overflaten i rommet. Derfor bør du ta hensyn til denne ved valg av farger på andre flater, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no – Informasjonskontoret for farge og interiør.

– Pene, estetiske gulv finnes innen alle produktkategorier. Du vil helt sikkert kunne finne et gulv du liker, som samtidig svarer mot krav til bruk og egenskaper. Begynn derfor med å se over hvilke krav ditt rom og din familiesituasjon stiller til gulvet. Deretter kan du tenke på farge og atmosfære, anbefaler hun.

Hva skal rommet brukes til?

Et gulv som egner seg i stuen, passer kanskje ikke like godt i gangen eller på kjøkkenet. 

1. Hvor ligger rommet – direkte ved inngangen eller lenger inn i boligen? Se etter egenskaper som ripemotstand og evne til å tåle at små pytter med vann kan bli stående under skosålene.

Gulvet på gangen utsettes for stor slitasje – her er ripefasthet, slitestyrke og evne til å takle vann viktige egenskaper. Foto: Gerflor

2. Hva brukes rommet til – er det et rom der du står og går mye, et gjennomgangsrom eller et rom der du i hovedsak oppholder deg sittende? Fokuser på egenskaper som gangkomfort, lyddemping og andre akustiske egenskaper.

3. Lager dere mat der, eller kan det forekomme matsøl og lignende? Noen gulvmaterialer og overflater er mer ømfintlig for flekker og søl enn andre. Er du rask med å tørke opp slikt, vil kanskje ikke dette spille like stor rolle.

På kjøkkenet trengs et gulv som tåler søl, vann og slitasje. Det bør også være komfortabelt å stå lenge på. Foto: Tarkett

4.Går du ofte barbeint i dette rommet, eller bruker du sko? Har rommet varmekabler, eller trenger du et gulv som føles varmt å gå på?

5. Er det sluk i rommet, eller kan det komme vann eller andre væsker på overflaten? I vaskerom og baderom trengs fuktsikre gulvmaterialer. Også andre gulv kan være utsatt for fukt, som kjellerstue og entrésone.

Er det hund eller småbarn i familien? Ripemotstand og hardhet er to viktige kriterier dersom man har større kjæledyr eller barn som leker på gulvet. Merker etter klør eller lekebiler skjemmer og ødelegger gulvet.

Ulike gulvtyper

Alle gulvmaterialer er gode til sine egnede bruksområder, men ikke alle gulv passer overalt. Dette er i korte trekk de tekniske hovedegenskapene ved de ulike gulvtypene:

Parkett og heltre: Et naturmateriale, levende, komfortabelt, skaper atmosfære, forholdsvis slitesterkt og enkelt å vedlikeholde, noe sårbart for riping, enkelt å legge.

En oljet overflate krever hyppigere, men mer lettvint vedlikehold, sammenlignet med en lakkert flate.

Laminat: Slitesterkt og hardt, god motstand mot inntrykksmerker og riping, holder seg like fint selv etter mange års bruk, virkelighetsnære imitasjoner av naturmaterialer, stabil, enkelt å legge.

Grand Avenue fra Berry Alloc er en kolleksjon eksklusive laminatgulv med ekstra brede planker og støydempende underlag. Foto: Berry Alloc

Kork: Varmt, lyddempende, komfortabelt, slitesterkt, enkelt å legge.

Vinyl (boligvinyl): Slitesterkt, mykt, tåler fuktpåvirkning, lett å renholde, demper trinnlyder.

Vinyl (klikkvinyl/LVT): Slitesterkt, trendy, enkelt å legge.

Gummi: Slitesterkt, god gangkomfort, tåler fuktpåvirkning, antistatisk, demper lyd.

Linoleum: Et naturprodukt, slitesterkt, noe sårbart for riper, lettstelt, føles varmt å gå på.

Teppe: Mykt, varmt, lyddempende, holder på støv, tåler ikke fuktpåvirkning.

Fliser: Slitesterkt, hardt, tåler riping og vannpåvirkning, trenger ofte gulvvarme.

Kilde: ifi.no