ANNONSØRINNHOLD

Slik fargesetter du boligen

Å fargesette en hel bolig kan være vanskelig. Hvor skal man begynne? Hva er praktisk og hva sier trendene? 

Ser man i boligannonser for nye prospekt er ofte alle leiligheter like og umulige å assosiere seg med. Interiørbilder på nett er inspirerende men kan være utfordrende å overføre til eget hjem.

Det finnes så mange muligheter og det er en stor oppgave å sortere disse. God planlegging er viktig, søk hjelp hos profesjonelle om nødvendig.

Romfølelse:

Lyse farger åpner opp mens mørke farger kan få arealet til å virke mindre. Her spiller lyssetting en viktig rolle. I et stort hus har man flere valgmuligheter, men bor man på få m2 er det viktig å ikke velge mørke farger på hele rom.

En veldig enkel regel kan være; Har man liten leilighet og stramt budsjett er det god økonomi å velge lyse farger og høy glansgrad. Da vil mest mulig lys reflekteres og man trenger ikke så mange lyskilder som et mørkt interiør krever.

Samme struktur og nyanse på gulv får boligen til å henge sammen og arealet utvides. Det er et godt utgangspunkt for en fargepallett sammen med en veggfarge som repeteres.

Så kan paletten krydres med flere farger og tapet som spennende innslag i gangen, på stua og andre rom. Velger man farger med nyanselikhet, like lyse – like mørke, blir det en fin sammenheng fra rom til rom.

Happy Homes Norge, Eva Marie Hassel Iversen

Personlighet

Det er flott å kunne sette sitt eget preg på interiøret ved hjelp av personlig fargevalg. Å velge et tema gjør det enklere å holde fokus gjennom hele prosessen.

Ta gjerne utgangspunkt i et bilde, en tekstil, et tapet eller møbel og finn din personlige stil. Velg ut nyanser som tas igjen flere steder, fargene trenger å spille ball med hverandre.

Det vil skape god balanse og harmoni. Lag et moodboard, det er et godt verktøy for å klare å holde fokus på riktig valg, helt fram til de siste detaljene er på plass.

Kontraster

Det er forskjeller som framhever, skaper spenning og gjør interiøret komplett. Hard – myk, matt – blank, ensfarget – mønstret osv. Vegger med matte overflater i kontrast mot dør- og vindusgerikter i høyere glansgrad, er lekkert. At småskader og riper blir mindre synlige på en matt flate er enda en god grunn for å velge matt.

Fargeklanger

Forskjellige nyanser kan gjerne kombineres når de innbyrdes har like mange prosent kulør, sorthet og hvithet. Ønsker man tidløse farger er det et godt råd å velge maks 20 % kulør, gjerne mindre. Da får man nydelige toner på tvers av kvadrantene i fargesirkelen.

Ved å utvide paletten med nabofarger oppnås en bredere plattform og flotte fargeklanger. Fargene fremhever hverandre fordi kontrastene fører til spennende overganger. Samtidig er fargene duse nok til å leve ved siden av hverandre, for eksempel fra rom til rom.

Happy Homes Norge, fotograf Anne-Line Bakken