Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.

Dette er en del av vår serien Hjelp, vi bygger hus, der vi følger familien Talmoen gjennom oppturer og nedturer når de bygger nytt hus i Stavern. Bli bedre kjent med dem her

Etter å ha bidratt til byggingen av ringmuren, var Vegard klar for mer muring. Han har lært mye som håndlanger for murermester Kenneth i løpet av husbyggingen. Da de første delene av huset ble reist mot slutten av 2016, var det pipeløp og brannmur som sto for tur:

Begynnelsen av november 2016:

Torsdag kom varene fra Hasås. 10cm Lecablokker som vi skulle bruke til brannmur, et ventilert ettløps pipeløp i ørten elementer og en del sekker med mørtel. Alt var spikret for helgens innsats, bortsett fra været…

På grunn av brannmurens bredde på 1,2 meter måtte vi ha en lengdetilpasset blokk for hver rad. Jeg fikk oppgaven med å kappe til disse. Det var veldig motiverende å se at rad på rad kom opp langs gipsplaten. Og vips var hele brannmuren oppe.

Da var det bare å begynne på pipeløpet. For å bygge sokkel/fundament til pipeløpselementene fulgte det med to relativt like blokker som vi allerede hadde brukt til brannmur. I tillegg var det et «tomt» element som skal brukes til tilluft til peisen. Så kom elementet med sotluken. Derfra var det like elementer hele veien opp til 80 cm over mønet.

For å mure innerrør i elementene brukte vi en annerledes klebemørtel. Det puttet vi inn i litt forvokst melis-sprøyte. Det var hendig med et slags kremmerhus når man skulle legge en fin fuge langs hele rørets topp.

Da vi var ferdige med første etasje, skulle resten av elementene bæres opp stigen til andre etasje. Siden pipeløpet skulle stikke 80 cm over mønet, var det det seks elementer med innerrør som måtte bæres helt opp på taket.

I løpet av dagen hadde regnet gått over i snø, og det la seg også. På taket var det allerede kommet en god del snø. Jeg måtte opp med kosten for å måke før vi kunne ta av takduken som dekket hullet til pipeløpet. 

Vi brukte murerskjea til å fjerne snø fra flatene, det virket sånn passe. Element på element kom på plass også der. Da var det bare å få dekka til pipeløpet før vi kunne ta kvelden. Vi skar opp en presenning til en slags mansjett rundt pipeløpet i bunn, mens vi dekket til resten med en annen.

I løpet av 11 timer hadde vi ferdigstilt både brannmur og 7,9 meter pipeløp.

Så ble resten av huset snekret og sparklet sammen, bit for bit, med pipeløpet stående i midten. I slutten av februar var det endelig klart for å montere peisen. Valg av peis var bare ett av mange vanskelige valg familien har måttet ta. Men de falt til slutt for en hjørnepeis, der de kan nyte synet av flammene både fra kjøkkenet og stua:

Februar 2017

I dag kom leveranse på tomta med peisen fra Nordpeis. Veldig deilig å få den i hus, slik at mureren kan gjøre ferdig den også når de har kapasitet. Blir artig å se hvordan det blir ferdig pussa.

Både brannmur, pipeløp og modulene til peisinnsatsen skal alle males med «Elegant». Det er en koksgrå farge som er lik flisene i hallen og de 30 cm med flis vi har foran peisen.