Nordmenn er hageglade mennesker, og mange av oss legger mye tid og kjærlighet i å skape deilige utearealer rundt huset vårt. Kjøper man et brukt hus, kan den perfekte hagen følge med på kjøpet – eller man tar over et overgrodd villnis med mye uforløst potensiale.
Bygger man nytt, har man derimot muligheten til å skape sitt helt eget utendørs paradis.
Slik skaper du hagen for deg
For hageentusiastene Kari Nygaard og Irene Jacobsen er drømmehagen en skikkelig barbeinthage. De to ble kjent gjennom sin felles lidenskap for alt som spirer og gror, og har gitt ut boka «Barbeinthagen» (Kagge forlag) sammen.
– Barbeinthagen er først og fremst et godt sted å være. Et sted med lave skuldre, gode lukter og tid. Liker du interiør, men ikke har oppdaget hagen din ennå, vel, da tenker vi at det er to sider av samme sak, sier Irene.
Gnir du deg i hendene over å kunne gyve løs på et blankt lerret i form av et helt nybygget hus, bør uteområdene også ha samme appellen, mener forfatterne.
– Det handler om former og farger, strukturer og det å lage rom som er gode å være i, forklarer de.
Derfor bør du begynne å planlegge hagen så snart tomta er kjøpt. I første omgang handler det om å plassere huset riktig i forhold til sol- og vindforhold. Så må du begynne å tenke på hva slags hage du har lyst på.
– Lagde du et moodboard til huset, kan du gjøre det samme til hagen. Spar på bilder og utklipp og få en idé om hva du liker, foreslår Irene.
Velg hage etter vekstsone
I boka kommer hun og Kari med ulike planteforslag etter hvilken stil du foretrekker. Kanskje du liker «oldemorshagen», som er en norsk versjon av den engelske cottage garden. Eller vil du ha en mer bohemsk stil, med solsikker, pilhytter og blomster om hverandre?
- Les også: Slik får du en fantastisk rosehage.
– Den flyttbare hagen er den du planter i krukker og kar, og passer for dem med mindre plass. Konseptet «den grønne hagen» passer fint til funkishus, med spennende grønne planter, sier Irene.
Hvilken hage er din favoritt: Oldemorshagen (t.v.) eller en mer flyttbar variant? Det kommer an på interesse og areal.
Uansett hvilken stil du velger, er det aller viktigste at du går for planter som tåler klimaet der du bor.
– I de kaldeste fjellstrøkene bør du nok satse på noe annet enn roser og frukttrær, sier Irene.
Sjekk også hvilken vekstsone du bor i, før du går til innkjøp av massevis av nye planter. Norge er delt inn i åtte vekstsoner. Disse bestemmer også hvor raskt hagen din vil spire og gro.
– Planter du staudebed i sone 1 vil det være ferdig utvokst på et par sesonger. Men vil du ha hage raskt, lønner det seg å satse på hurtigvoksende planter, klatreplanter som humle eller klematisen Summersnow, tipser forfatterne.
Hekk av småbladlind og liguster vokser også relativt fort. Marikåpe og rosestorknebb er stauder som sprer seg fort. Sjekk vekstsonen før du handler!
Hvor mye arbeid skal en hage være?
– Hvordan lager man en fin hage som fungerer når man er borte hele sommeren?
– Sats på tidlig og sentblomstrende trær, busker og stauder. Forsythia, tulipaner og syrin til våren, og hortensia, sommerfuglbusk og solhatt til sensommeren, tipser forfatteren.
- Les også: Lag ditt eget staudebed.
En annen faktor som bestemmer omfanget av hagen, er hvor mye jobb du har lyst til å legge i hagearbeid. For noen er dette ren rekreasjon, og det er også vitenskapelig bevist at det er godt for psyken å pusle i hagen. Sørg for at hagen blir et pusterom, ikke bare jobb.
- Les også: Slik får du en lettstelt hage.
– Senk skuldrene, ugresset stikker ikke av, og løvetann kan være vakkert. Men lager du først en hage, følger hagearbeid med på kjøpet. På engelsk har de uttrykket «to garden». Kanskje vi skulle erstatte ordet «hagearbeid» med «å hage»? foreslår Irene og Kari.
Vil du har flere tips og triks for hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!
Lei av luking? Et vilt bed er også vakkert! Alle foto: Kari Nygaard og Irene Jacobsen.