Dette bør du tenke på når du bygger bad

Det koster med nytt bad. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig. Ta med deg disse tipsene på veien! 

Det tar omtrent 20 uker fra du bestemmer deg til å pusse opp eller bygge bad, til prosjektet er i gang og alle valg er tatt. Det er erfaringen til Anita Meian, som har 16 års erfaring fra VVS-bransjen og driver sin egen nettbutikk og konsulenttjeneste for folk som trenger baderomshjelp, Fine Bad.

Det er mange valg som skal tas, og god planlegging vil lønne seg på alle måter.

Aller først bør du tenke over hvilke produkter du skal ha.

– Skal du ha speil eller speilskap? Dusj eller badekar? Enkel eller dobbelvask? Det er mange ting å ta stilling til, forklarer Meian.

Se inn i fremtiden

I tillegg er det stil, farger og materialer som skal velges. Det er viktig å bruke god tid, se seg rundt og bli inspirert av mulighetene som finnes på markedet.

– Ta hensyn til dagens familiesituasjon, og se for deg hvordan det vil bli de neste 5-10 årene. Hvis man er ferdig med småbarnsperioden og tenker at behovet for badekar er forbi, ber jeg ofte kunden tenke seg om én gang til, forteller Meian.

– For mange er dette den optimale hverdagsavkoblingen; et deilig, duftende, varmt bad. Husk at baderommet er det eneste rommet i hjemmet ditt der det er akseptabelt at du låser deg inne en stund, sier hun.

Nå er ikke alle badekar-mennesker, og da kan du vurdere å heller bruke plass på en litt større dusjløsning, kanskje med to sett blandebatterier? Alt dette er valg du må gjøre i planleggingsfasen.

Finn de flinke folka

I tillegg kommer den avgjørende jobben med å finne gode håndverkere. Dette kan også være tidkrevende. Ta deg tid til å finne flinke folk, få inn anbud, ha folk på befaring og sjekke referanser.

Bjørn Grimsrud er fagsjef i Fagrådet for våtrom, og en del av Vi i villas ekspertpanel. Han råder alle til å gjøre grundig forarbeide før de bygger nytt bad.

– Fortsatt er det mange som velger bedrifter uten dokumentert kompetanse og gode referanser. Skriv kontrakt og få endringer dokumentert skriftlig, råder Grimrud.

Trendy eller tidløst bad?

Når du har dyktige fagfolk på plass til å ta seg av det tekniske, kan du selv sørge for finpussen på det estetiske. Det er lett å la seg rive med av trender, både på farger og materialer. Men er det lurt, når baderommet helst skal vare i flere tiår?

– Trendene skifter raskt, og det er vanskelig å holde følge, bekrefter Anita Meian. 

Hun forteller at mange kunder vegrer seg for å blir for eksperimentelle på badet, og gjerne velger nøytrale farger på fliser og møbler. Meian har noen gode råd for å tenke litt utenfor boksen og få et personlig preg på badet: 

– Du kan for eksempel bruke en farge du liker på en kontrastvegg, på ett produkt eller på deler av en vegg. Og så kan du ta opp igjen denne fargen i håndklær, såpedispensere, planter, vaser eller lignende, råder Meian.

Men våtromsmaling har du mulighet til å forandre utseendet på badet oftere, uten de store kostnadene ved å bytte fliser. For man må faktisk ikke ha fliser på badet.

– Du kan fint få deg et lekkert bad med vinyl på gulv og maling på vegg, bekrefter Meian.

Oppbevaring og belysning på bad

Når det kommer til valg av møbler på badet og behovet for oppbevaring, er hennes råd å tenke godt gjennom hvilke vaner og behov du har. Noen liker for eksempel å ha undertøy på baderommet.

– Husk at håndklær vaskes ofte, og det er ikke nødvendig å lagre mer enn det man bruker. Jo mindre skap, jo mer luftig og stort fremstår badet, sier Meian.

Det skjer mye spennende på baderomsfronten, med mange valgmuligheter i både møbler, materialer og farger. Men ett sted savner Anita Meian flere valgmuligheter: Belysning på bad.

– Utviklingen i LED-belysning byr på spennende muligheter. Men fortsatt har jeg til gode å finne kule lamper til bad i form av pendler, lysekroner og stålamper, sier hun. 

Vil du har flere tips og nyheter om hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!