«Det er mange tekniske ting å tenke på når man flytter rundt på ting»

Badet er kanskje det rommet som krever mest planlegging og nøyaktighet. Se hvordan familien Talmoen fikk sitt helt personlige drømmebad.

Dette er en del av Vi i Villas serie om Familien Talmoen som bygger hus

Her forteller Vegard om planleggingen av badet, som startet for et år siden:

Mars 2016:

Mesterhus har lagt inn sine hus i et online tegneprogram som heter RoomSketcher. Det gjør det veldig enkelt for oss å tegne om planløsningen. Helt genialt å kunne gjøre ferdig vårt forslag der før vi sender det videre for fintegning hos arkitekten. 

Det er moro å se hvordan det endelige resultatet blir, etter at vårt forslag er blitt gjennomgått av arkitekten. En arkitekt som jobber med løsninger hver dag ser en del ting som vi ikke tenker på. Dessuten er det mange tekniske ting å tenke på når man flytter rundt på ting.

For eksempel gjør det å ha dusjen til ytterveggen at veggen må fores ut innvendig for å skjule røropplegg. Det blir en del dyrere, og rommet blir mindre. Vi valgte derfor å flytte dusjen til veggen inn mot boden, slik at alt av vann går i innervegger.

Baderominnredningen som fulgte med var litt liten. Siden vi prioriterer bad, ble størrelsen på rommet så stort at vi kunne ha to vasker i innredningen. Vi har også tegnet inn to dusjer, som fører til dobbelt røropplegg i veggen.

19. januar 2017:

Nå har baderomgulvet tørket, snekkeren har laget vegger av rupanel og Litex våtromsplater. I dag kommer murer Fredrik Hognestad for å smøre membran på veggene. Rørleggeren var innom og monterte sisterna til toalettet, slik at vi fikk tettet den veggen også.

Nå var alle fliser valgt , og leggingen kunne begynne. Egentlig hadde jeg lyst til å prøve meg på å legge flis selv, men det er ikke lov på våtrom. Planen var at jeg skulle prøve meg på den lille WC’en i første etasje, som ikke er våtrom. Men så valgte Nina noen veldig vanskelige fliser til det rommet… Ikke ideelt for meg å øve meg på:

De lange, smale flisene er ikke akkurat nybegynnermateriale…

24.januar:

Murerne har kommet utrolig langt på badet i andre etasje. Alt av vegger ble ferdig i dag og Fredrik begynte på mosaikkflisen på gulvet i dusjen også. Det ble litt overtid for å få det til, men da har vi et godt utgangspunkt for resten av gulvet i morgen.

25.januar:

Vi startet dagen med å finne ut hvor mye mosaikkflis vi må ha under badekaret for at den skal synes. Siden vi ikke har noen mal å gå ut i fra, er det litt vanskelig å tegne buen helt riktig. Vi har jo bare de to ytre målene på karet, og ingen beskrivelse av hvordan det buer. Etter utallige forsøk på å tegne bue, blir vi enige om at det må bli sånn:

Fredrik Hognestad fra Murmester Morten P. Håkonsen» i Tønsberg kom varmt anbefalt og har levert nøyaktig og effektivt arbeid. 

Siden det blir såpass mye mosaikkflis synlig på begge kantene av karet, er det ikke så nøye om vi får akkurat to flis synlig i fronten. Det blir spennende den dagen karet kommer, å se hvordan vi har truffet. 

 

På resten av gulvet blir det flis med fallende lengder. Resultatet ble perfekt.

26. januar:

Siste dagen på badet. I dag skal hele badet fuges, med lys fugemasse slik at alle skjøter syns minst mulig. I tillegg legges det silikon i alle hjørner og langs med gulv der det møter vegg. Tenk allerede i morgen er badet klart for rørlegger og elektriker. Det har gått unna. Artig med dyktige fagfolk. 

Det skal på plass badekar i hjørnet og to dusjer i veggen. 

En merkedag – nå kan vi bruke toalettet! Med bøtte til å skylle ned, da.

Følg med på fortsettelsen – meld deg på vårt nyhetsbrev her!