7 grep som øker husets verdi

Skal du selge eller vurdere verdien på boligen din, bør du gjøre disse forberedelsene før du inviterer eiendomsmegler eller mulige kjøpere inn. 

Klimaet i det norske boligmarkedet har roet seg. Fra ekstreme forhold i Oslo-området og stor vekst i mesteparten av landet har markedet dempet seg de siste månedene. 

– Veksten i boligprisene de siste 12 månedene har svekket seg over hele landet, fra de høye og enkelte steder rekordhøye nivåene vi hadde ved inngangen til 2017. Det er fortsatt regionale forskjeller, men den svakere prisutviklingen er tydelig i alle deler av landet, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge 

Derfor er det nå ekstra viktig, for deg som skal selge eller ha verdivurdering, å gjøre de små grepene som gjør at boligen fremstår så fin som mulig.    

Gi huset litt kjærlighet

Når du skal selge bolig kan småting gjøre store utslag i prisen. Enten du har kjøpt deg et nytt sted, er i prosessen med å bygge et nytt hus eller skl selge bolig av en annen grunn, ønsker du selvfølgelig å sitte igjen med mest mulig.

Da er det for dumt å ikke forberede seg litt. 

Hvis du skal få en verdivurdering på huset ditt, enten for å legge det ut for salg eller for å refinansiere lånet ditt, er det viktig at boligen fremstår pen, ryddig og i god stand.

Det kan være vanskelig å vurdere hva du bør prioritere, men det kan ha mye å si at huset viser seg fra sin beste side. Her er syv tips som kan bidra til å øke verdien på huset ditt:

1. Rydd opp

Hvis huset skal vurderes eller vises frem, er det først og fremst viktig at du har ryddet og sortert tingene dine. Et ryddig hjem fremstår både større og mer oversiktlig, dessuten gir det eventuelle kjøpere muligheten til å virkelig se potensiale. Skal boligen fotograferes til et prospekt, er det ekstra viktig at det ser ryddig ut.

2. Vask godt og luft ut

Når huset skal vises frem, er det viktig at det ser velholdt ut, og at detaljene er i oren. Det gir et bedre førsteinntrykk hvis det for eksempel henger rene håndklær på badet, hjørnene er tomme for hybelkaniner og at hjemmet generelt ser pent ut.

Det er kanskje en liten detalj, men det er også en god idé å lufte ut. Et hus lukter alltid annerledes for deg som bor der enn for nye besøkende, og frisk luft gjør godt.

3. Gi veggene et strøk med maling

En ny omgang maling får hjemmet til å virke mer velholdt. Maler du veggene i lyse, nøytrale farger, vil det være lettere for en kjøper å se mulighetene og forestille seg måter å innrede rommene på.

4. Ta en opprydding på kjøkkenet

Et lekkert kjøkken er viktig, så sørg for ordne slitte kjøkkenskap og bordplater, så det ser fint ut. Et rent og pent kjøkken tilfører boligen noe ekstra, og unngår å avskrekke potensielle kjøpere.

5. Få reparert feil og mangler

Har huset ditt feil og mangler er det lurt å få dem fikset på forhånd. Det øker verdien og får boligen til å virke som et mer overkommelig kjøp, siden det ikke er så mye som må ordnes.

Skader og liknende får huset til å virke slitt eller i dårlig stand, og det vil sannsynligvis gå utover verdien. Men husk å undersøke hvilke reparasjoner og ombygginger som lønner seg med tanke på hva du får igjen for dem. For eksempel kan oppussing av bad og kjøkken koste mer enn det smaker. 

6. Gjør huset mer nøytralt

Som nevnt gjør lyse vegger hjemmet litt mer nøytralt, og det er en god idé å etterstrebe et mer nøytralt uttrykk hvis huset skal fotograferes eller vises frem. Derfor kan det være lurt å trappe litt ned på mengden av møbler og ting, siden det gjør det lettere for kjøpere å visualisere sitt fremtidige hjem. Huset skal selvfølgelig fortsatt være koselig, så det ikke virker upersonlig.

7. Husk hagen

Når eiendomsmegleren eller mulige kjøpere kommer på besøk, er det også viktig at hagen ser ordentlig ut. Mange glemmer hagen eller tenker at det ikke er så viktig hvordan den ser ut, men en fin hage bedrer helhetsinntrykket betraktelig. Sørg for å ha ryddet i hagen, klippe gresset, hekken og lignende. 

Få flere tips om hjem og hage – meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Kilder: EurohomeHjemmet