Varsel: Pollensesongen 2023 starter straks

Selv om våren er en fryd for de fleste, er det noen som gruer seg for pollensesongen de har i vente. Derfor er vi her for å sende deg en pollenvarsel!

pollen

Er du en av de mange som strever deg gjennom våren på grunn av plager med pollen? Da er det viktig å følge med på når man skal begynne å gjøre forebyggende tiltak, holde seg inne eller ta eventuelle allergimedisiner.

De vanligste symptomene

Det er ikke lenge til de første vil begynne å kjenne endringer i kroppen. I følge det Norske Astma- og Allergiforbundet er dette de vanligste symptomene:

  • Tett, kløende og rennende nese
  • Nysing
  • Kløende, hovne, rennende og røde øyne 
  • Trøtthet
  • Redusert konsentrasjons- og innlæringsevne 

Pollensesongen i Norge 

Vanligvis har pollensesongen i Norge en gjennomsnittsstart i slutten av februar, starten av mars. Deretter vil den vare helt til midten av august. Derfor er tiden allerede inne for å boltre seg mot plager! 

Når pollensesongen starter vil likevel variere fra år til år. Dette avhenger av hvordan den forutgående vinteren har vært – har den vært varm vil sesongen starte tidligere, og har den vært kald vil den starte senere.

Kalenderen for pollensesongen

For at du skal kunne forhindre å bli påvirket av pollen så mye som mulig, så er det viktig at du kommer tidlig nok i gang med allergimedisiner du eventuelt er oppskrevet på. Dette skal du aller helst begynne med allerede en uke før spredningen nærmer seg ditt hjemsted! 

Nedenunder kan du se en kalender i et skjema for når pollen vanligvis inntreffer i de ulike områdene i Norge. 

kalender for pollen i Norge
Dette skjema kan være nyttig dersom du vet hvilke pollentyper du reagerer på. Foto: Getty Images.

Bildet er basert på data for registreringer fra 1986 til 2018. 

Pollenvarsling

Astma- og Allergiforbundet leverer pollenvarsling daglig – både i samarbeid med de nordiske nabolandene våre, ved hjelp av egne målestasjoner rundt om i landet vårt, og gjennom innmeldinger av tilfeller. 

Pollenvarslingen kan du finne her