Annonse for matas.no

Med disse tipsene kan du nyte hagearbeidet uten å bli solbrent

Sommeren er høysesong for hagearbeid. Endelig kan kroppen få kjenne på varme og D-vitamin fra solen. Selv om det føles herlig å tilbringe mye tid utendørs etter en lang vinter, er hagearbeidere de som er mest utsatt for solbrenthet, solskader og hudkreft.

Hvert år registreres det flere millioner tilfeller av mennesker på verdensbasis som har fått diagnosen hudkreft. Selv om risikoen for hudkreft er den største årsaken til å være oppmerksom på soleksponering, er det heller ikke godt å bli solbrent. Det både skader huden over tid og kan være fryktelig smertefullt der og da. Matas har mange produkter som kan hjelpe deg med å unngå solskader.

For mange timer i solen kan også føre til at man blir overopphetet, noe som igjen kan føre til solstikk og i verste fall hjertestans. Heldigvis kan alt dette unngås, om man bare tar noen forhåndsregler. Følg disse tipsene for å beskytte huden din, slik at du kan nyte den kommende sesongen i hagen uten bekymringer.

6 tips for å unngå solskader

  • Legg arbeidet til morgenen og ettermiddagen. Solstrålene er mest intense mellom klokken 10 og 16. Planlegg derfor hagearbeidet utenfor dette tidsrommet for å unngå overeksponering fra solen. 
  • Bruk solkrem! Påfør solkrem 30 minutter før du skal ut i solen, og bruk en solkrem med minst 30 SPF. På for eksempel Matas kan du finne solkremer til både ansikt og kropp som beskytter huden din mens du holder på i hagen.   
  • Følg skyggen! Om det lar seg gjøre, kan du planlegge arbeidet etter skyggens tidsur. Luk bedet når det er i skyggen av et tre eller et hushjørne.
  • Drikk nok vann. Både for å beskytte huden, men også for å unngå å bli dehydrert. Arbeid i solen kan ta på, og utmattelsen kan komme snikende uten at du merker det. Sørg derfor for å få i deg væske og ta gjerne flere pauser underveis. 
  • Beskytt topplokket! Et hodeplagg med brem som også beskytter ansiktet er det beste, men det aller viktigste er å beskytte toppen av hodet, ettersom det er dette området som hele tiden er nærmest solen. 
  • Bruk gode produkter etter soleksponering. Nesten like viktig som å beskytte huden før du går ut, er også hva du gjør etter en hel dag i solen. Ta en kald dusj for å kjøle ned hode og kropp, og bruk deretter produkter som inneholder rikelig fukt. Matas har gode produkter som kjøler og roer ned huden. Etter en lang dag i solen er en deilig ansiktsmaske og en god krem med aloe vera perfekt.   

Husk at hagearbeid skal være gøy! Ikke press deg for hardt, spesielt ikke i varmt vær. La kroppen venne seg til vær og temperatur, særlig hvis det er første dag i solen etter en lang vinter. Vær snill mot både hud og kropp, og smart i måten du gjør arbeidet på. Planlegg oppgavene etter solen, gjør klart noe kaldt å drikke og ta flere pauser underveis. På denne måten kan du nyte lange dager i hagen i sommer, uten å bekymre deg for å skade huden din.