Lei av å være syk? Kostholdet ditt styrker immunforsvaret i høy grad

Tiden vi er i nå er preget av mye bakterier og virus, og mange har pådratt seg sykdom ofte i form av influensa, forkjølelse eller korona. Hva skal man gjøre for å unngå dette?  

immunforsvaret

Grunnen til at du føler deg pjusk kan selvfølgelig være eksternt relatert, men visste du at du kan forebygge sykdom og styrke immunforsvaret kun ved å passe på hva du får i deg hver dag? 

Hvordan funker immunforsvaret? 

immunforsvaret
Immunforsvaret er til for å bekjempe sykdomsfremmende bakterier. Foto: Getty Images.

Alle kropper fungerer forskjellig og reagerer forskjellig på ulike ting – likevel er det mange ting vi alle har til felles. For eksempel, har vi alle en funksjon i kroppen som er til for å bekjempe bakterier og virus, selv om dets styrke er varierende. 

Vi snakker selvfølgelig om immunforsvaret. I følge snl.no er dette er kroppens egne mekanisme bestående av spesialiserte celler, organer og løselige proteiner som er til for å bekjempe og ufarliggjøre hva enn kroppen måte stå fremfor av bakterier, sopp, virus og parasitter. 

Kroppens immunrespons er som sagt varierende, hvilket er hvor raskt og effektivt kroppen klarer å forsvare oss mot smittestoffer.  

Selv om man kan kjøpe seg til mye vitaminer, medisiner og annet som er til for å forbedre immunforsvaret, er det en ganske mye sunnere, billigere og enklere løsning tilgjengelig – nemlig maten du velger å spise hver eneste dag.

Hva slags rolle spiller kostholdet i forhold til immunforsvaret?

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Saken fra Opplysningskontoret for Frukt og Grønt sier følgende; – Et sunt og variert kosthold vil ikke gjøre at du unngår å bli smittet av korona eller influensa, men kan gjøre deg bedre rustet til å bekjempe sykdommen så effektivt som mulig.

Videre avklarer hun noen myter og forklarer hva som egentlig er sannheten. 

Ikke ta høydose med C-vitamin

c vitamin
Ikke propp i deg mengder med c-vitamin tilskudd når du begynner å føle deg syk. Foto: Getty Images.

Ernæringsrådgiveren avkrefter myten om at mengder med C-vitamin vil forhindre at du blir syk eller forkorte sykdomsforløpet. 

Hun forteller at kroppen best opptar vitaminer og mineraler når det skjer naturlig gjennom hva du spiser av mat i kostholdet. Det vil naturligvis være enkelte som har et ytterligere behov som skal dekkes ved hjelp av kosttilskudd, men på en generell basis så behøver du ikke annet enn tilskudd av D-vitamin. 

– Bruk heller pengene på å kjøpe frukt og grønt i sin naturlige form. Det bør stå på menyen hver dag og er den beste kilden til vitamin C i kostholdet.

Hvordan dekker jeg ellers behovet for C-vitamin? 

En gjennomsnittlig voksen behøver 75mg C-vitamin for å dekke dagsbehovet. Dette kan du enkelt dekke ved å aktivt tenke litt mer over hva du velger når du står i butikken. Eksempler du lett kan få tak i er: 

  • Én gjennomsnittlig stor appelsin
  • En rød paprika
  • 2-3 klaser rå brokkoli eller 4-5 klaser kokt brokkoli
  • Ca 100 g jordbær, hvilket tilsvarer ¼ kurv
  • En stor håndfull rosenkål
  • ⅓ av et blomkålhode 

Man skulle kanskje trodd at det kun var sitrusfrukter som dekker behovet for C-vitamin, men det er det altså ikke!

Fiber er næring for immunforsvaret 

fiber
Foto: Getty Images.

I følge snl.no, finnes det mellom 500 og 1000 ulike typer bakterier i tarmen vår – og vi skal helst ha et høyt mangfold! Både av de gode og de dårlige. 

En god tarmflora er viktig for immunforsvaret, og det har vært mye forskning på hvordan et ensidig fiberfattig kosthold ikke er gunstig for immunforsvaret. Dersom du har en variert tarmflora med masse ulike bakterier, vil kroppen kunne:

  • Utnytte energi fra ufordøyelig fiber
  • Ha en sterkere barriere for sykdomsfremkallende bakterier 
  • Styrke tarmhelsen og immunforsvaret. Vinn-vinn!

Iselin Bogstrand Sagen sier det samme; – Frukt, grønnsaker og grove kornprodukter er de viktigste kildene vi har til fiber i kostholdet. Et fiberrikt kosthold fungerer som næring for «gode» tarmbakterier.

Slik dekker du for antioksidanter 

Det finnes tusenvis av forskjellige antioksidanter, men likevel er forskningen enda litt usikker på akkurat hva slags virkning de ulike har på immunforsvaret. 

Ernæringsfysiologen forteller at mest sannsynlig er det en kombinasjon av mange komponenter som utgjør den positive forskjellen, og derfor anbefaler hun å spise så fargerik frukt, grønnsaker og bær som mulig. 

Da får du høyst sannsynlig dekket de viktigste, som er vitamin C, betakaroten og lykopen.

Spis rikelig med mat 

Til sist, så skal det vanlige likevel anbefales for å unnvike sykdommer så godt som mulig. Utover det å ha et sunt og variert kosthold, så er det viktig å holde seg i bevegelse med fysisk aktivitet, sørge for nok søvn og redusere stress i hverdagen så mye som mulig. 

Det er også viktig å spise nok mat. Spiser du lite over tid blir immunforsvaret dårligere rustet til å bekjempe sykdom. Det anbefales et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær (minst 500 g hver dag), grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.