Ingefær ER en mirakelkur!

De siste årene har ingefærroten fått en popularitetsboost fordi den sies å styrke immunforsvaret og holder ulike infeksjoner borte. Men er det virkelig sant? Hva kan ingefær virkelig gjøre og er roten en mirakelkur?

ingefær

Er ingefær virkelig en mirakelkur?

De siste årene har ingefærroten blitt skikkelig populær hos den norske befolkning. Den har spesielt blitt populær å lage ingefærshots og ingefærte med, som det sies at styrker immunforsvaret og holder ulike infeksjoner unna. Men er det virkelig sant? Hva kan ingefær egentlig gjøre for deg og har roten virkelig medisinske effekter?

Ingefær: En århundregammel medisin

Ingefær, også kaldet Zingiber officinalis, er en knollrot som opprinnelig gror i Sørøst-Asia. Ingefær har gjennom århundre blitt brukt som naturlegemiddel mot flere plager, da roten blant annet inneholder antioksidanter, gingeroler og aromatiske oljer som har veldokumenterte effekter på alt fra inflammasjon, giktsmerter og kvalme til fordøyelsesproblemer, feber, soppinfeksjoner og mye mer.

Styrker immunforsvaret

ingefærplante
Foto: Getty Images

I et intervju med Dansk Radio blir Kaj Winther, professor i klinisk ernæring og naturlegemidler ved Københavns Universitet, spurt om de smertestillende så vel som helsemessige effektene av ingefær.

– Smertene blir rett og slett lindret. Og samtidig kan man si at det er noe i det som generelt styrker immunforsvaret, sier Winther.

Studier viser at ingefær hjelper mot kvalme, muskelverk og vekttap

Utover dette, henviser NHI til flere studier som viser til at ingefær har en rekke helsemessige fordeler – blant annet kvalme, muskelverk og vekttap. 

Et av studiene var fra University of Georgia i 2010, hvor det ble konkludert med at et daglig inntak av både rå og varmebehandlet reduserer muskelverk utløst av trening. Dette var en undersøkelse hvor 35 og 40 objekter testet å innta ingefær i 11 dager for å sjekke virkningen. 

Videre viste et annet studie at det kan ha en positiv virkning på vekttap. Undersøkelsen ble publisert i tidsskriftet Metabolism i 2012, og ble foretatt på en gruppe overvektige menn. Her ble det konkludert med at ingefær har en innvirkning på økt kroppslig energiforbruk og en minimert apetitt.

Avslutningsvis er det flere studier som har konkludert med at det motvirker kvalme. En undersøkelse publisert i The Journal of Alternative and Complementary Medicine, viste at det har en god effekt på morgenkvalme hos gravide kvinner, men også i forbindelse med kreftbehandling. 

Kilde: DR.dk og NHI.no