Er mugg farlig å spise? Ikke kast pengene ut av vinduet

De over 60 er oppdratt til å ikke kaste mat. Men hva med alle de som sløser med pengene og kaster dem rett i søpla? 

muggen sitron

Matprisene har steget, økonomien er trangere og vi kaster fortsatt mat som fungerer helt ypperlig – men kanskje på et annet bruksområdet enn man skulle tro. Vi gir deg et par huskeregler til hva du skal tenke på når du møter en slapp gulrot eller mat med mugg. 

For det korte svaret er nemlig: Nei, mugg er ikke farlig. Det er en rekke matvarer du fortsatt kan spise selv om den kan se litt uhyggelig ut til å begynne med. 

De under 50 kaster mest mat

I en pressemelding fra Opplysningskontoret for Frukt og Grønt meddeles det at de over 60 er dem som kaster allerminst – rett og slett fordi de er oppdratt til det. 

I en tid hvor man er så opptatt av bærekraft, kastet det likevel så mye som 84,7kg mat i gjennomsnitt per år i følge matsentralen.no – det henger vel ikke helt på greip? Da må vi alle gå sammen for å gjøre en forskjell.  

Spesielt i disse tider hvor økonomien er trang er det dumt å skulle kaste mat som du kan helt fint få bruk for.

Mugg og slappe grønnsaker: Dette gjør du

Brød og bakevarer er det som kastet mest – etter det kommer alt av grønnsaker, frukt og bær. Om du bare vet hvordan du forholder deg til disse matvarene når de begynner å bli slappe eller får mugg på seg, så vil det bli enklere å spise opp det du har hjemme. 

Slik unngår du matsvinn: 

  • Matvarer med skall: Om du står ovenfor en frukt eller grønnsak med skall som har fått mugg på seg, kan du enkelt skrelle den. Om det ikke er kommet hull på skallet, så er den like fin!
  • Har du en pakke med frukt hvor kun noen er dårlige, kan du fint spise resten i pakken uten å bli påvirket. 
  • Mugg eller råtten grønnsak? Kutt av det som er blitt dårlig med litt avstand, og spis resten. Bruk skjønn til å se om den ser dårlig ut. 
  • Om potetene har begynt å spire, kan du fint skjære av spirene og spise potetene som normalt. Om de er grønne, må du kaste dem. 
  • Slapp salat kan fint friskes opp om du putter den i en skål med kaldt vann.