Derfor blir du så irritert i trafikken – psykologens svar

Blir du gæren av hvordan folk kjører? Det finnes faktisk en god grunn til det, i følge psykologen.

sint i trafikken

Hvordan har det seg at vi blir så lett stresset og irritert i trafikken? Den svenske bilforhandleren Kamux kontaktet psykologen David Waskuri fra Sveapsykologerna, for å ta finne ut mer. I følge ham er det faktisk ganske logisk at vi får kort lunte i trafikken. 

– En av grunnene til at man blir lett irritert i trafikken er tap av kontroll. Det skjer noe du ikke kan påvirke. Dette kan føre til frustrasjon og sinne. En annen grunn til sinne mot andre trafikanter er at du som sjåfør ikke ser den andre personen ordentlig. Det er enklere å anta ting og skape fordommer mot noen når man ikke kan lese kroppsspråket deres. Det er også enklere å uttrykke sinne mot noen, for eksempel ved å slenge seg på tuten eller gestikulere, når man ikke trenger å møte personen, sier David Waskuri.

Kan påvirke kjøringen din 

Stress er en normal tilstand når du kjører bil og en liten dose stresshormoner kan faktisk gjøre at du som sjåfør blir mer alert. Men, om det blir for mye så kan det gå ut over kjøringen din. Du kan miste fokus, ha en tregere reaksjonsevne, kjøre for fort eller være mer uaktsom enn vanlig. 

Her er psykologens tips – slik finner du roen når du kjører!

kvinne kjøre bil
Foto: Getty Images
  1. Utgangspunktet ditt er viktig! Vær uthvilt når du kjører. Bruk noen minutter på å finne roen. 
  2. Endre assosiasjonene dine. Om du assosierer trafikken inn til jobben som kjedelig og stressende, kan det være lurt å prøve og omdefinere det. Se heller på det som en stund i løpet av dagen hvor du kan nyte litt egentid. Hvorfor ikke høre på favorittpodcasten?
  3. Aksepter og bekreft følelsen. Å identifisere og akseptere følelsene dine kan ha en beroliggende effekt. Sett ord på følelsene dine, så blir det enklere å styre dem. Tenk på at følelser kommer og går og at det du føler på er tilfeldig! 
  4. Prøv mindfulness! Bli oppmerksom på omgivelsene dine. Hva ser du? Hvordan føles foten mot pedalen? Pust også rolig, det har en beroligende effekt. Legg merke til hvordan pulsen og skuldrene senkes. 

Kilde: Kamux