Advarsel: Ekkelt! Dette inneholder godteri i løsvekt

Gelatin fra svin og knuste lus – ja, det er faktisk to av ingrediensene i godteposen!

løsgodteri

Svensker er antatt til å spise rundt 15 kilo godteri og sjokolade per person og år, i følge ‘Jordbruksverkets statistik’ (2020). Det er nok ikke overraskende hvis nordmenn ikke er langt unna disse tallene, da mange drar over grensen for å handle inn godterier.

At godteri ikke er det beste man kan spise, og at det mest inneholder sukker og herdet fett vet vi. Men visste du at godteriet også inneholder ganske ekle og spesielle ingredienser? 

For noen år siden undersøkte magasinet Råd & rön hva løsgodteri egentlig inneholder mer spesifikt og nå som vi nærmer oss påske – hvor vi nordmenn spiser uvanlig mye godteri – så burde vi snakke om hva det inneholder! Se listen nedenfor om du er nysgjerrig på noen av lødgodteriets ”smakfulle” ingredienser …

godteri
Foto: Getty Images
  • Rødt godteri, sånn som ferraribiler, inneholder lus. Ja, du leste riktig! Nesten alt rosa, lilla o rødt godis inneholder fargestoffet E120, et ekstrakt fra tørkede hunner av cochenilleskala-lus. 
  • Andre godtesorter som skumgodteri inneholder gelatin fra svin. 
  • Blå bumlings inneholder blant annet fargestoffet E131. Det har ingen kjente helseeffekter, men det er forbudt i New Zealand og Australia.