Klarer du ikke slutte å gjespe langt ut på dagen? Da er det kanskje på tide å gå på jakt etter årsaken til hvorfor du føler deg trøtt. Flere av synderne kan lett ha noe å gjøre med innredningen hjemme eller med ulike duppeditter som ellers egentlig skal gjøre hverdagen enklere.
Følg oss i jakten på ting i boligen eller i livsstilen din som kan være årsaken til de mange gjespene.
1. Rotet ditt
Selvfølgelig sparer du tid ved å ikke rydde opp i rotet ditt, men det er kanskje derfor du føler deg mer trøtt totalt sett. Et vitenskapelig studie fra Princeton universitet i USA har faktisk vist akkurat det. Den mentale energien du sløser på å erge deg over rotet forårsaker stress – og mangel på søvn.
2. Blå vegger gjør deg trøtt
Blått er flott – når man skal sove. Et studie utført av Travelodge har dokumentert at folk som sover i blå soverom i gjennomsnitt sover best om natten.
Blå vegger får nemlig generelt hjertet ditt til å slå saktere og blodtrykket til å falle.
Blått er derimot av de samme årsakene ikke like bra i alle mulige andre rom enn på soverommet hvis du gjerne vil ha ekstra energi i løpet av dagen.
3. Elektronikk
Både TV’en og iPad’en sender bildesignaler på blå bølgelengder og de er med på å nedsette hjernens produksjon av melatonin. Melatonin er stoffet som får deg til å føle deg trøtt, og som hjelper deg med å sove. For mye skjermtid før du skal sove, øker risikoen for en mer hakkete – og dermed kortere – nattesøvn.
4. Gjør kaffe deg våken eller trøtt?

Kaffe gjør deg våken. Men virkningen avtar raskt, og da blir du bare enda trøttere, enn det du var på forhånd. Da er du i underskudd resten av dagen, unntatt i løpet av de korte intervallene hvor du rir på energibølgene fra den neste koppen med kaffe.
Du kan selvfølgelig være en av de få som faktisk er genetisk anlagt for å bli trøtt av kaffe. Da må du finne en annen synder enn kaffen som årsak til manglende søvn.
5. Barskapet
Alle har vel prøvd å ta seg et glass vin for å sovne fortere. Så dette er ikke for å si at barskapet har skylden for at du ikke klarer å sovne. Med alkohol i blodet vil du faktisk sove tyngre den første delen av natten.
Problemet oppstår i andre omgang. Søvnen din vil da bli mer urolig og uregelmessig – og da vil du ofte våkne opp utmattet om morgenen.
6. Dufter som gjør deg trøtt
Noen dufter hjelper deg med å sovne, mens andre hjelper med å kvikke deg opp. Studier viser at spesielt lavendel virker avslappende. Det er fint til når du skal sove, men det er kanskje ikke like smart å ha lavendel i diffuseren om dagen når du skal holde deg våken. Da kan du heller bruke mint eller sitrusoljer.
7. Junkfood
Mat pakket med raske karbohydrater, fett og sukker kan gi deg et kick av energi, men virkningen er kortvarig, og trettheten setter raskt inn. Da er det bare om å gjøre å ta seg en tur ned på butikken på jakt etter mer godterier – så kjører karusellen videre.
8 Termostaten
Den ideelle temperaturen på soverommet er 15-20 grader. Hvis det også er temperaturen andre steder i huset, kan det være grunn til at kroppen tror at du skal sove.
9. Notifikasjoner på telefonen
Husker du å slå mobilen på lydløs om natten? Det er det i gjennomsnitt 20 prosent av 19 til 29 åringer som glemmer, ifølge forskning. Derfor våkner man om natten av at noen ringer, en mail eller oppdateringer av apper. Den avbrutte og forkortede søvnen kan hevne seg med tretthet dagen etter.
10. Gardinene
Mye sollys i løpet av dagen er et godt utgangspunkt for en lang, rolig nattesøvn. Det har et studie av folk som jobber med og uten vinduer, vist. De som får rikelig med lys i løpet av dagen sover i gjennomsnitt 46 minutter lenger om natten.
