10 geniale tips: Slik sovner du i sommervarmen

Har du ikke vifte eller klimaanlegg som holder temperaturene nede, bør du følge disse rådene i sommervarmen.

sovende kvinne

Så deilig som de varme sommerdagene kan være, kan sommernettene være like uutholdelige. For ikke bare kan varmen gjøre det ekstremt vanskelig å sovne. Kvaliteten på søvnen din reduseres også merkbart når du ligger i en svettepøl.

Normalt hjelper kroppen deg med å sovne ved å senke kroppstemperaturen en til to grader i løpet av natten. Det gir deg både en bedre og dypere søvn og hjelper deg å våkne frisk og uthvilt dagen etter.

Når det er varmt på soverommet opplever kroppen at det er vanskeligere å kjøle seg ned, og du har derfor også problemer med å sovne.

Ideelt sett bør temperaturen på soverommet ditt være mellom 15 og 20 grader for å gi deg en optimal natts søvn. Om sommeren kan den temperaturen være vanskelig å oppnå av flere grunner, men du kan komme tett på med tipsene og triksene nedenfor.

10 tips som sikrer nattesøvnen

1: Kampen mot varmen begynner om morgenen

Jo kjøligere du holder hjemmet ditt om dagen, jo lettere er det å få en behagelig temperatur om natten.

2: Hold sollys og varme ute

Rull ned gardinene og lukk vinduene i de varmeste periodene på dagen – dette vil typisk bety mellom klokken 12 og 17. Dette vil hindre varmen i å komme inn i hjemmet ditt. Vær spesielt oppmerksom på de øst-, vest- og sørvendte vinduene.

3: Sørg for å lufte i de kjølige timene

Når den mest trykkende varmen er i ferd med å avta, må du åpne dører og vinduer og skape trekk. Den vil fjerne all varme som har klart å trenge gjennom i løpet av dagen.

4: Unngå å generere ekstra varme

Du gjør allerede alt for å holde den varme luften ute av hjemmet ditt, så det er ikke smart å generere mer varme inne. Unngå å bruke ovnen og komfyren, og fyr i stedet opp grillen på terrassen.

5: Drikk mye væske

Når kroppen din ikke klarer å senke temperaturen som den vanligvis gjør om natten, begynner den å svette. Drikk derfor rikelig med væske før du legger deg, og plasser en drikkeflaske ved nattbordet ditt slik at du har vann for hånden.

6: Unngå kalde dusjer

Ved første øyekast skulle man tro at en kalddusj før sengetid er den perfekte metoden for å senke kroppstemperaturen. Du må imidlertid avstå fra den fristelsen. Hvis du gir kroppen et kuldesjokk, vil blodet strømme til huden din i et forsøk på å regulere temperaturen tilbake til det normale, og du vil faktisk føle deg varmere når du går ut av dusjen. I tillegg vil en kald skylling friske opp deg og gjøre det vanskeligere å sovne.

7: Gå ned

Varm luft stiger, så jo høyere opp du er, jo varmere blir det. Hvis soverommet ditt er i andre etasje, prøv å sove i første etasje i stedet.

8: Ikke sov naken

Bomull, lin og silke er de trygge valgene for sengetøy, siden de er naturlige og pustende materialer. Polyester og syntetiske stoffer vil hindre luften i å sirkulere fritt med det resultat at du vil våkne opp i en innsjø av svette.

Du bør faktisk også sove i pyjamas laget av naturmaterialer og med løs passform, da også dette vil hindre at svette samler seg på kroppen.

9: Slipp kjæledyr og sengepartner

De er kanskje søte og alt det der, men på en varm sommernatt kan de skrubbe av. Hold avstand, eller send din bedre halvdel på sofaen.

10: Kjøl ned blodet

Med en fuktig klut kan du holde deg kjølig hele natten. Plasser kluten på en av pulsene dine – for eksempel håndleddene, lysken, baksiden av nakken eller bak knærne – for umiddelbar lindring. Du kan også fylle en vanlig varmepute med vann og legge den i fryseren slik at det er godt og kaldt om natten.