Mer plass med redskapsbod

Med en redskapsbod kan du få plass til alt det du ikke ante at du hadde, men som likevel fyller opp på loft, kjeller og i bod.

Når garasjeporten truer med å ryke av hengslene på grunn av at ting og tang som er stuet bort gjennom årtier. Eller når junior har meldt seg på trommekurs og øver med tanke på å bli en ny superbatterist, er det kanskje på tide å skaffe seg litt ekstra plass. Den enkleste måten å gjøre det på er kanskje å sette opp en redskapsbod.
Ikke er de vanskelige å sette opp heller. De fleste kommer flatpakket og kan monteres i løpet av noen kveldstimer.

Stor pågang
– Vi merket en enorm på gang etter redskapsboder i fjor og forventer en like stor, om ikke større pågang i år, sier Stein Bang-Ellingsen i Sommerbutikken.no. Firmaet forhandler en lang rekke ulike varianter av redskapsboder. Sortimentet strekker seg fra små boder i utedostørrelse og opp til store, flotte bygninger med arkitektoniske kvaliteter. – Boder på 10-15 kvadratmeter med dører og vinduer hører absolutt med til bestselgerne. De er anvendelig og kan benyttes til det meste. Noen bruker det som anneks og gjesterom. Andre vil ha plass til å lagre sportsutstyr, hageredskap eller andre ting som det ikke finnes plass til i husets øvrigerom, sier han videre.

Eget design
Det er selvsagt rom for individuelle ønsker dersom du skal anskaffe en redskapsbod. Produsentene strekker seg lagt for å tilfredsstille kundenes ønsker.

– Vi produserer på bestilling. Er det spesielle ønsker er vi i stand til å levere det meste, sier Nils Riis i Ramnes Sag og Høvleri.

– Vi kan også være med på å utarbeide individuelle ønsker. Egentlig er det ingenting som er umulig. Enten det dreier seg om en utedo, skjul eller en badstue kan vi være behjelpelige.

– Det ferdige produktet kommer selvsagt flatpakket og enhver som har et aldri så lite snev av fingerferdighet kan sette byggesettet sammen uten problemer. Det følger selvsagt med monteringsanvisning, forteller Riis.

Isolert
Fundamentet til en redskapsbod kan man velge selv. Det kan settes opp grunnmur av bygningsstein, eller man kan velge en enklere variant satt på peler eller frittstående stein. Det er også mulig å velge om man ønsker en vinterisolert variant eller en utgave som er beregnet på sommersesonger.
For vinduer og dører er det også et utall av valgmuligheter. – Vi har varianter både med vanlige vinduer og runde vinduer for dem som ønsker en mer maritim «look». Innredningen kan også spesialbestilles. Noen ønsker furu, andre vil ha en mørkere tresort. Man kan få akkurat det man er på jakt etter, sier Stein Bang-Ellingsen.

Myndighetenes krav
I henhold til Plan- og bygningslovens paragrafer 86 og 93 kan man oppføre boder på inntil 15 m2 uten å sende inn søknad. Forutsetningene er at det plasseres minst fire meter fra nabogrense, og ikke kommer i konflikt med bestemmelser i forhold til avstand fra kommunal- eller riksvei. Er lysthuset større enn 15 m2 og mindre en 28 m2 er det et meldepliktig tiltak som krever innsending av tegninger og nabovarsel. En såkalt forenklet byggemelding. Man kan oppføre frittliggende bygning på egen eiendom med en størrelse opp til 70 m2 dersom den ikke skal benyttes til boligformål. Er lysthuset mellom 28 m2 og 70 m2 kreves det fullstendig byggemelding.