Med himmelen som tak

- Ikke et øyeblikk har vi angret på at vi bygget vinterhage, slår Marvel og Tore Eriksen fornøyd fast. Vinterhagen ble straks familiens favorittoppholdssted.

Naturlig nok, for her flommer dagslyset inn. Kanarifuglene kvitrer fornøyd i buret, appelsintreet bærer frukter og skyter nye skudd. Blomstrende orkidéer i store krukker. Naturelementene oppleves på nært hold. Månen, stjernehimmelen og ikke minst høststormene. Vinden som uler rundt hjørnene, regnet som trommer på taket. En følelse av å sitte midt i uværet.

– Vi har fått naturen inn i huset, synes det er deilig med alt lyset, og har det heller aldri ubehagelig varmt, sier ekteparet.

GOD INVESTERING: – Etter innglassingen bruker jeg verandaen min fra påske og til langt ut i oktober, sier Halvor Eid fornøyd. Her sammen med glassmester Trond Hansen (t.h.).

Valmet tak
Den isolerte vinterhagen, bygget på husets tidligere terrasse, er på rundt 24 kvadratmeter, har glassvegger mot syd og vest, samt spesiallaget, valmet glasstak. Stor skyvedør mot syd fører ut til terrassen som løper langs husets front, med trapp ned til hagen. Vestfasaden harskyvevinduer og utvendig solskjerming. Ny dobbel skyvedør intergrerer hagestuen med resten av huset, gir mye lys og er mer funksjonell enn den gamle terrassedøren.

Skreddersydd
Vinterhagen er skreddersydd til huset og produsert etter mål. Konstruksjonen er utført i isolerte, pulverlakkerte aluminiumsprofiler. I taket solavskjermende sikkerhetsglass, grad fire, noe som tilsvarer en markise. Før glassbygget kom på plass, ble den gamle terrassen revet, grunnen gravd opp og pukket med lecakuler, som er lett å håndtere og har god isolasjonsevne. Siden ble fundament og gulvet støpt, med nedlagt varmekabel og skiferheller.

TETT PÅ: Med naturen tett på hygger Tore Eriksen seg i familiens lyse og vennlige vinterhage

Glassklare løsninger
Mange ønsker å skjerme seg mot dårlig vær og velger komplette utestueløsninger, enten i tilknytning til huset eller som separat løsning i hagen.

Utestuen bør kunne lukkes helt, samtidig som den enkelt skal kunne åpnes på varme sommerdager. Valget faller ofte på usiolerte løsninger med mye glass i veggene, eventuelt også i taket.

Innglassing av terrassen gir en helt ny utnyttelse av arealene og slipper samtidig lyset inn i boligen ved valg av glasstak.

Stadig flere får øynene opp for vedlikeholdsfrie produkter i glass og aluminium, der bare fantasien setter grenser for utformingen. Glasstaket kan leveres med fast eller skyvbar løsning, samtidig som skyvbare dører og vinduer gjør bruken av utestuen enkel og fleksibel. En usiolert utestue bygget på rette måten kan brukes store deler av året, spesielt om man har mulighet til oppvarming. B ygget i tilknytning til huset vil utestuen samtidig ha en viss isolerende effekt, noe som kan bety lunere bolig i vinterhalvåret.

KONTRAST: Frisk frukt på appelsintreet, blomstrende orkideer og kvitrende kanarifugler står i kontrast til vinterlandskapet utenfor.

Fagmannens råd

* Med et fullisolert system kan vinterhagen inngå som en fullverdig del av boligen.
* Et uisolert innglassingssystem kan monteres direkte på et vanlig terrassegulv eller på et betonggulv.
* Ved valg av glasstak slippes mye dagslys inn i boligen.
* Solavskjerming er ofte nødvendig. Kombiner derfor gjerne gjerne med solavskjermende glass i taket.
* Konstruksjonene av glass og aluminium er nærmest vedlikeholdsfrie. For å lette renholdet er det mulig å velge selvrensende glass.
* Innglassing eller vinterhager i forbindelse med boligen krever tilpasning til huset, noe leverandøren bør kunne hjelpe deg med.
* I de fleste tilfeller er det nødvendig med en forenklet byggemelding til kommunen.