Hagestuer kommer i mange ulike varianter. Her kan du utvide huset med et eget rom, du kan velge flatt eller skrått tak, samt ulike materialer og stiluttrykk. Det kommer også egne frittstående hagestuer, som gjør at du kan få et lite ekstra hus i hagen. Willab Garden har produsert hagestuer siden 1986 og har egne planleggingsverktøy, der du kan finne frem til akkurat den hagestuen som passer dine behov.
– Har man først bygget et uterom, så har man kanskje gjort seg noen tanker om hva man vil bruke det til. Her kan man ha alt fra spisebord til egen loungesone, sier Hanna Schagerlöv som er butikk-koordinator hos Willab Garden og driver bloggen hannasinnredning.willabgarden.no

Stabil konstruksjon
En hagestue er en mye mer stabil og fleksibel konstruksjon enn et drivhus og oppleves mer som en del av huset. Det innebærer en rekke regler i forhold til sikkerhet, som for eksempel at hagestuen skal kunne tåle en gitt snømengde. Denne sikkerheten gjør også at du står friere i valget av materialer innendørs.
– Du vil kanskje legge et fundament inne i hagestuen, som kan være trefliser eller et annet solid gulv. Du kan også legge matter i hele uterommet, som er med på å skape en mer intim stemning, sier Hanna.
En hagestue trenger ikke være veldig stor. Hanna har selv en hagestue på 17 kvadratmeter, som hun bruker flittig sammen med familien, fra tidlig vår til sen høst. Her har hun lagt tregulv og har store glass-skyvedører som åpnes opp til en platting utenfor.
– Vi har prioritert et stort matbord, der vi kan ha venner på besøk, og så har vi en liten krok, der vi kan ta oss et lite glass vin, sier Hanna og fremhever at det er viktig å tenke på romfølelsen fra begynnelsen av.
Isoler eller ikke
Utvalget av hagestuer spenner fra de som er helt åpne, til de helt isolerte, noe som har påvirkning på hva du kan bruke av møbler og utstyr.
– Det er viktig å tenke på både fukt og UV-stråling her inne. Hvis hagestuer ikke er isolert, er de et fuktig rom, der det vil oppstå kondens, når det blir store temperatursvingninger mellom natt og dag, sier Hanna.
Hun anbefaler derfor å tenke i samme baner som med innredningen av et drivhus. Møbler og tekstiler må tåle fukt, og her vil utemøbler være det tryggeste.
– Har du en hagestue som er isolert, kan du innrede den som en helt vanlig stue. Jeg har gått for møbler som tåler fukt, men som ser ut som vanlige stuemøbler, med blant annet en lang serveringsskjenk inne ved veggen og en sofa innerst i kroken til stuen, sier Hanna.

Sollys
Uavhengig av om hagestuen er isolert eller ikke, så er alt inventaret utsatt for UV-stråling. Solen tar veldig hardt på alle møbler og tekstiler gjennom de store vindusflatene. Hannas råd er å kjøpe inventar som tåler sterk sol.
– Det finnes mange forskjellige gardiner og tilbehør som kan festes i taket, eller på sideveggene, for å holde solen ute. Jeg har hengt opp flortynne hvite gardiner i taket mitt, som skjermer både møbler og tekstiler, sier Hanna.
Hun lar alle puter og tepper ligge ute i hagestuen hele sommeren, selv om den ikke er isolert, og tar det ikke inn i huset før til vinteren.
Ute- eller innekjøkken
Det kan være fristende å ha et eget kjøkken i hagestuen. Valget av hagestue vil igjen fortelle deg hvor langt du kan gå i å innrede det som en utvidet del av huset, eller se på det som et lunt rede gjennom sommerhalvåret. Et enkelt tips her kan være å forlenge taket på hagestuen og plasserer et kjøkken på utsiden av glassveggene.
– Det gjør at du får en naturlig plass foran grillen, der du er skjermet under tak, uten at du trenger å bekymre deg for all stekosen som siver ut, sier Hanna.