Den energieffektive plasseringen av en hagestue
Mange har plassert en hagestue der det opprinnelig var terrasse – like utenfor stuen. Men det er verdt å vurdere andre steder, hvor du kanskje får mer ut av både vinterhagen og huset ditt.
Det er spesielt i lavsesongen du kan få stor glede av en hagestue. De store glassflatene gjør at du kan nyte utsikten til hagen, allerede når den første tidlige vårsola begynner å varme, og når sola er ute om høsten, skjermer glasset deg mot den kjølige vinden.
Plasserer du vinterhagen fornuftig, kan du få den ekstra gevinsten at den kan bidra positivt til husets energiregnskap i perioder hvor solen sender mye varme inn gjennom glassrutene i den ellers kalde årstiden.
Skal vinterhagen din plasseres mot øst eller vest?
Men før du begynner å bygge en vinterhage er det verdt å vurdere hvor den skal plasseres, for det kommer mye an på hva du primært ønsker å bruke vinterhagen til, og hvordan huset og hagen ellers er ordnet.
En vinterhage med svært store glassflater kan bli uutholdelig varm dersom de største glasspartiene vender mot sør. Her er det ofte bedre å orientere de største glassflatene mot øst og vest, slik at varmen kan brukes i starten og på slutten av dagen.
Hvis vinterhagen kan åpnes helt, kan du ha de store vindusflatene mot sør, for da kan du åpne om sommeren og virkelig nyte solen tidlig på våren og sen høst, når vinterhagen er stengt.
Finn den naturlige nyansen
Utformingen av hagen spiller også inn, for det kan være trær og større busker som du ønsker å beholde, men som vil kaste sjenerende skygger på utestuen. Motsatt kan det også vise seg at du kan bruke trær og busker til å skygge for solen, slik at de tar toppen av varmen når det er som varmest midt på dagen.
For eksempel kan du ta noen turer rundt i hagen til forskjellige tider av døgnet og legg merke til solens bane og skyggen av trærne, og vurder om dette gir grunn til en annen plassering enn du først hadde tenkt.
Du må selvfølgelig også ta hensyn til husets utseende. Da vinterhager først ble populære på 60- og 70-tallet, var det som regel kjedelige firkantede vinterhager som stort sett så ut som en hagebod med mange vinduer, og de gjorde ikke så mye bra for helhetsinntrykket av huset.
I dag er det lettere å finne vinterhager som enten passer inn i husets arkitektur eller fremstår som en fin kontrast.
Husk å ha åpninger
I alle oppholdsrom skal det være en rømningsåpning til det fri – et vindu eller en dør som enkelt kan åpnes fra innsiden. Bygger man f.eks en vinterhage «utenfor» soverommet, og adkomsten til vinterhagen skjer gjennom en dør, som ellers er eneste tilgang til det fri, så må man etablere en ny rømningsutgang i form av, f.eks. for eksempel et vindu.
Regler for hagestuen din
En vinterhage er i utgangspunktet uoppvarmet. Kobler du vinterhagen til husets varmeanlegg anses det som et tilbygg og skal oppfylle byggeforskriftens krav til oppholdsrom i forhold til f.eks takhøyde og isolasjon.
En vedovn eller en elektrisk varmeovn regnes imidlertid ikke som permanent oppvarming, og dersom det er den eneste varmekilden, regnes det ikke som et tilbygg.
Uansett om vinterhagen er oppvarmet eller ikke, må du søke om byggetillatelse hos kommunen, og du må ikke starte bygging før tillatelsen er hjemme. Både en oppvarmet og en uoppvarmet vinterhage teller med i det totale bebygde arealet.
Hagestue pris
Prisen på en ny vinterhage avhenger, som ved alle tilbygg, av størrelse og materialvalg. Velger du å bygge av billige materialer, kan du få en vinterhage for mellom 40.000 og 50.000 kroner. Men i så fall må du også være forberedt på at vinterhagen krever mye mer vedlikehold og arbeid fra din side.
Stiller du større krav til materialer, isolasjon og håndverk, kan en ny vinterhage lett komme opp i 200.000 kr.
4 ting du IKKE må gjøre når du setter opp en hagestue
1. Ikke ta for mye lys fra stuen
Det er mange vinterhager som er bygget foran terrassedøren i stuen, og hvor beboerne i huset i ettertid har måttet innrømme at vinterhagen har tatt mye lys fra stuen.
2. Ikke juks deg selv for lys og utsikt
Spesielt vinterhager med flatt tak kan absorbere mye lys. Den originale utsikten over hagen fra innsiden av stuen kan også bli ødelagt av en feilplassert vinterhage.
3. Ikke gjør stuen til et gjennomgangsrom
Du må også tenke på den naturlige flyten i huset. Stuen er vanligvis det siste rommet i strømmen. Her er det som regel ingen passasje fra og til flere rom, fordi stuen er nettopp beregnet på opphold, ro og avslapning.
Plasserer du en vinterhage like utenfor stuen, risikerer du at stuen plutselig blir et gjennomgangsrom med trafikk til og fra vinterhagen, og dette kan kanskje bryte husfreden.
4. Pass deg for sørvendte vinterhager
Varmen kan bli uutholdelig hvis du har bygget en sørvendt vinterhage uten å tenke på solskjerming.
Her må du tenke på at solavskjermingen kan være en kombinasjon av vegetasjon som gir skygge for vinterhagen og en eller annen form for gardiner inne eller ute.