Overraskende hagedesign

Et av høydepunktene på Hus & Hagemessen på Lillestrøm ifjor, sto den engelske hagearkitekten Darren Saines for. Han presenterte en spesialbygget dag- og natthage, der publikum fikk oppleve et uterom få har sett maken til.

Runde former tilfører hagen mer liv, mener hagearkitekten som har forlenget en ordinær terrasse med en sirkelformet platting.

Darren Saines, som er oppvokst i London, kom til Norge for fem år siden. I dag er han etablert med norsk kone og barn på Minnesund. Hagearkitekten har allerede rukket å gjøre seg bemerket for sin faglige dyktighet her til lands. Blant hans oppdragsgivere finner vi både norske og utenlandske kjendiser, pluss mange små- og store hageeiere her hjemme.
Hagearkitekten har her skapt en naturlig hageatmosfære på en eiendom i Oslo. Gress, brostein, og lav beplanting gir uterommet et avslappet uttrykk.

– Mitt mål er at hver hage jeg designer skal inneholde noe unikt og helt ulikt andre hager. Heldigvis bobler jeg over at ideer, slik at det aldri er vanskelig å finne på noe nytt hver gang.

– Jeg er dessuten opptatt av at hager skal se mest mulig naturlig ut. Å tilføre grunnen litt stein, som ser ut som den har ligget der bestandig, gjør hagerommet mer dynamisk, mener han. Selv har han så sterk forkjærlighet for stein at han gjerne håndplukker dem selv. Han oppsøker også norske bønder for å spørre om de har stein til salgs. Stein med grønn mose på, er toppen av steinlykke for Darren.

– Ulike former, som sirkler, firkanter og buer skaper ytterligere liv i hagens uttrykk, mener designeren. Variasjon i høyder på plantene er et annet virkemiddel for å gi liv til uterommet. Helst bør 30 prosent av plantene være høye, resten kan være middels høye og noen kan krype helt nede på bakken.

Her har Darren tilført skråningen naturlige planter.
– Jeg elsker hager som lukter godt, og som tar seg vakkert ut i måneskinn, forteller han. Lys i hagen er utrolig stemningsfullt, og da mener jeg ikke høye lyktestolper som ofte tilfører hagen for skarpt lys, men lav belysning, helst skjult under busker og blomsterrabatter.
– Deler av hagen som ble bygd på Hus & Hagemessen ifjor, hadde nattbelysning. Her kunne man oppleve hagestemning under måneskinn, med dufter og fargeprakt, som om du befant deg på Bali, sier Darren med drømmende blikk.