Nordlys: Et fantastisk fenomen i Norge

Nordlys er ofte forbundet med myter og sagn - men det er et helt reelt fenomen som ofte viser seg gjennom mørketiden på Svalbard og nord i landet. 

nordlys

Før i tiden trodde vikingene det var lys fra døde jomfruer. Og selv om man kanskje ikke er overtroisk, så er det spektakulært. Vi forklarer her hva nordlys egentlig er, hvorfor det forekommer og hvor du kan se det.

Aurora Borealis

Det latinske navnet for nordlys er Aurora Borealis – og det forekommer ved at det er sterkere solvind enn det pleier å være. Solvinden er en strøm av elektrisk ladde partikler, som påvirkes av jordens magnetfelt. De blir trukket mot polene, og når de så treffer jordens atmosfære, formes det et ovalformet område av lys. 

Fellesbetegnelse for nordlys er polarlys, og det kalles nordlys (aurora borealis) når det skjer på den nordlige halvkule. Det kan opptre i et bredt spekter av farger, men de dominerende fargene å se i Norge er grønn, rød og blå.

Hvor og når kan jeg se nordlys? 

nordlys
Her ser man det antastiske fenomenet over Ålesund. Foto: Getty Images

Fenomenet oppstår som oftest mellom 80 og 500 kilometer over jordoverflaten. Så se opp! 

Når vi snakker om nordlys, så har du større sjanse å se fenomenet jo nærmere det nordiske magnetfeltet du kommer. Derfor, forekommer det mest i Nord Norge – men det vises faktisk omtrent én gang i måneden sør i landet. 

Utover Norge vises det også i de nordlige delene av Sverige og Finland, Nord-Russland, Alaska og nord i Canada, Grønland og Island. 

Mellom september og mars er det mørketid på blant annet Svalbard, hvor du får mulighet til å se det lekne lyset nesten hver dag. Dette er det eneste stedet i verden hvor du kan oppleve nordlys om dagen, hvilket skjer i løpet av de mørkeste månedene i desember og januar. 

Kilde: SNL, Visit Svalbard, Nordnorsk Vitensenter Tromsø.