7 terrassetrender til inspirasjon

Vil du at terrassen din skal oppfylle dine praktiske behov og gjenspeile tiden vi er i? Da kan du la deg inspirere av disse syv trendene for uterommene våre.

terrasse

Terrassetrender – 7 tips

1. Innendørs utendørs

En av årets desidert største terrassetrender. Den ble født ut av koronapandemien, som satte sitt preg på mange aspekter av livene våre – inkludert uteplassen. Etter hvert som vi begynte å tilbringe mesteparten av tiden vår hjemme, oppsto det et nytt behov for å gjøre hjemmelivet ekstra koselig. Derfor har det blitt en trend å innrede terrassen som om den var innendørs: soneinndeling, koselige utemøbler og masse planter, puter og tepper. Det handler om å få det til å føles så mye som innendørs som mulig! Det har Birthe Kildal, med Instagram-profilen @villakildal, fått til, som du kan se på bildet under.

utepeis
Foto: @Villakildal

2. Vedlikeholdsvennlige materialer

De fleste av oss ønsker å innrede og organisere oss så billig, effektivt og enkelt som mulig. Derfor går trenden også mot mer vedlikeholdsvennlige materialer. Dette gjelder spesielt på terrassen, der du i et land som Norge må ta hensyn til sol, vind, mye regn og ikke minst snø, slaps og hagl. Akasie er et robust og holdbart løvtre på grunn av trefibrenes høye tetthet, og brukes av IKEA i deres velkjente utendørskolleksjon Nämmerö. Eksempler på andre gode materialer er kebony, trykkimpregnert eller varmebehandlet tre.

uteplass
Foto: IKEA

3. Naturlige farger

Her i Skandinavia liker vi naturlige farger, så denne trenden er ikke ny som sådan. Likevel ser vi en økt bruk av bruntoner for å skape en rolig og avslappet atmosfære. Her er et eksempel med loungebordet Serino fra ILVA.

utebord
Foto: ILVA

4. Bærekraft

Bærekraft har blitt en uunngåelig trend, og det har blitt stadig mer populært å gjenbruke materialer og ting du har liggende hjemme – og det kan gi mange morsomme timer! Funn fra garasjen, nabolaget eller loppemarkeder kan få et helt nytt liv, og i tråd med den grønne trenden vil vi i 2023 se et større fokus på gjenbruk og hjemmedyrking. Du kan for eksempel lage et minidrivhus eller en mistbænk av gamle vinduer, lage et fuglebad av et gammelt badekar eller, som på bildet her, la en arvet stol fra naboen komme til heder og verdighet igjen.

viktoriansk stil drivhus
Foto: Getty Images

5. En av årets grønne terrassetrender: planter i alle høyder

I tillegg til drivhuset eller høybedet kan du fylle terrassen din med planter i alle høyder! Selv om vi liker å føle at utendørs er innendørs, er planter en stor del av det å nyte livet på terrassen. Lag din egen oase ved å plassere planter i alle mulige høyder ved hjelp av potter, krukker, pendler, skap, hyller, pergolaer og klatreplanter! Du kan også lage en ekte plantevegg som denne fra Nature Impact.

utehage
Foto: Nature Impact

6. Utekjøkken

Hvem sier vel nei til en middag på terrassen? Det er kort vei fra produksjon til konsum, og det å kunne lage maten sammen med dem du serverer den til, skaper en egen koselig atmosfære. Det trenger ikke være det store, dyre utekjøkkenet som vi så eksempler på for noen år siden – det kan være lite, koselig og laget av resirkulerte materialer, så du kan slå to terrassetrender i en smekk (tre hvis du serverer hjemmedyrkede grønnsaker fra utekjøkkenet).

utekjøkken
Foto: Rylands Rom

7. Tak/pergola til terrasseinspirasjon

Denne trenden har blitt stadig mer populær og er en perfekt måte å dele terrassen i flere soner.

Det kan gjøre en uteplass mer koselig og et stort uterom mer håndterlig. Det gjør det også lettere å støtte klatreplanter, som også kan gi ly for det ambivalente danske været. Det er også morsomt å bygge sin egen pergola, og du kan bruke enten gamle planker eller trevirke fra felte trær i hagen din for å improvisere en billig løsning.

pergola
Foto: Getty Images