Utepeis forlenger sommeren

Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Bygger du en flott utepeis, gjerne med grill, vil du sannsynligvis bruke uteplassen enda mer. Ved et flammende peisbål jages følelsen av rå kveldsluft raskt vekk. Samtidig har du muligheten til å steke pølser eller andre godbiter om sulten skulle melde seg. Sitte varmt og trivelig sammen naboer og gode venner.

Liten eller stor
Behovene er forskjellige. Noen vil ha fullt utekjøkken med alle fasiliteter og solid, håndverksmessig oppmurt peis. Andre greier seg med enklere løsninger, som for eksempel en liten flyttbar keramikkpeis eller en bålpanne plassert på et egnet sted i hagen, på terrassen eller bryggen. Mange av dagens utepeiser kan også brukes som grill. En vanlig utepeis er verken underlagt søknad- eller meldeplikt til bygningsmyndighetene. Men vær oppmerksom på at det er en bestemmelse som sier at skorsteinsmunningen må være plassert minst tre meter fra brennbar husvegg.

Snakk med naboen
I tettbygde boligområder kan det samtidig være lurt å ta en prat med naboene dersom du planlegger et større peisprosjekt. Det kan hende naboene har synspunkter på plasseringen i forhold til røyk og lukt.

Rimeligere med ildsted ute
Dagens utepeiser har utviklet seg enormt fra de murede og tradisjonelle variantene vi har sett tidligere. Nye design og produksjonsmetoder har resultert i utepeiser som er mer anvendelig for ulike former for utemiljø, og produsentene har den siste tiden lagt større fokus på formspråk.

Dessuten har det kommet mange nye, alternative ildsteder som er rimeligere i pris, og som enkelt kan flyttes rundt. Dette er produkter som man kjøper ferdige i butikken, og setter enkelt sammen selv.

Utepeis fra Thekla i utførelse stål med kobberfinish. Grillrist, gnistfanger med håndtak og bunnrist i stål.

Stemningsfulle bålpanner og ildfat
Bålpanner og ildfat er to nye og nettere varianter av utepeisen, som er ment for å kunne brukes i de fleste miljøer. Slike produkter kan settes på terrassen og i hagen, eller man kan ta den med seg når man er på tur utendørs. Mange produsenter har i år presentert slike ildsteder, og de har blitt tatt godt i mot av forbrukerne. Det kan også være et resultat av den lave prisen og det allsidige bruksområdet til bålpanner og ildfat.

Bålfat fra Thekla, dekorert med skiferfliser og kobberdetaljer. Kan være en hyggelig måte å hilse sine gjester velkommen på.

Det er hyggelig å samles rundt et ildsted, og en slik variant kan være et naturlig samlingspunkt. Men husk å sette fatet på et brannsikret underlag. Både bålpannene og ildfatene er enkle å forflytte, og de fleste produsentene har laget en tilhørende grillrist som man kan bruke til å lage mat hvis man skulle ønske det.

Høyere krav til utepeiser
Som skrevet tidligere har utepeisene utviklet seg mye når det gjelder design. Men dette gjelder også peisenes egenskaper. De tradisjonelle innmuringspeisene har noen begrensinger når det gjelder ekstrautstyr, og vi som konsumenter krever mer nå enn hva vi gjorde for noen år tilbake.

Duo utepeis fra Girse. Kommer i tre størrelser og i fargene sort og grå, samt en hel del ekstrautstyr. Denne grillen står på hjul og kan forflyttes enkelt.

Flere av produsentene har derfor laget peiser i nøytrale materialer som passer inn i de fleste miljøer, og med utstyr som gnistfanger, hjul, håndtak, grillrist, robust grillspyd, argentinsk stekepanne og askeskuff. Dessuten har det blitt tatt store forbehold om at peisene ikke skal bli så varme at man kan brenne seg hvis man kommer borti.

Nett, men tradisjonsrik
Som et resultat av at flere og flere ønsker å oppholde seg ute over en lengre periode av året, presenterte Jøtul denne stilige utepeisen på markedet i fjor. Jøtul utvikler egentlig bare peiser til innendørs bruk, men ønsket nå å markere seg i utemarkedet også.

Terazza fra Jøtul kan bidra til mye hygge på uteplassen.

Utepeisen Terazzo ble designet i samarbeid med Anna Øren i Hareide Designmill, og har blitt en stor suksess på markedet. Produktet kommer flatpakket, og du kan enkelt sette det sammen selv ved hjelp av en bruksanvisning.

Peisen har et særegent formuttrykk med rene linjer, samtidig som den har en stor åpning fra to sider til flammer og peiskos. Utepeisen er produsert i 2 mm Cortenstål, som etter kort tid får et røft rustbelegg på overflaten. Rustbelegget har en beskyttende effekt som gjør at peisen kan stå ute hele året. Cortenstål benyttes også på husfasader for å få en ”rustet effekt”.