Med riktig lys utendørs, kan du få et hyggeligere og sikrere hjem. Lys er ikke bare viktig for det estetiske uttrykket påboligen din, men lyssetting kan også bidra til økt trivsel og bedre sikkerhet mot både uhell og innbrudd.
– Folk flest vet mindre om utendørsbelysning enn lys inne i huset, menerlysdesigner Marie Anisdahl, som driver firmaet Lys til ditt hus. Hun tror få har lagt noen plan for lyssetting av utearealene, og at dette gjerne er noe som blir utsatt til resten av huset er ferdig.
Spot med varmhvitt LED-lys til å lyse opp busker eller krukker i hagen. Krever ikke fast el-installasjon. Fra Rusta, kr 259.
– Du kan enten sørge for å få strukket strøm ut i hagen, eller du kan velge lamper som er solcelledrevet. Det finnes for eksempel lysende belegningsstein med innebygd solcellepanel som er veldig effektfulle til hagestier. Men her bør du være oppmerksom på at om det blir liggende løv eller snø oppå, vil nok lampene få noe redusert lys. De må jo få sollys for å lades opp, forklarer lysdesigner Anisdahl.
Morsomme og dekorative lysblikkfang til hagen eller uterommet: Solcelledrevne lamper fra Ikea – 149 kr per stk.
Visuell sammenheng
Lampene du velger bør stå i stil til husets alder, eventuelt være nokså nøytrale.
Tenk også på hva som blir fint til ditt nabolag, ikke bare hva som gjør seg i akkurat din hage:
– Ikke ødelegg andres uteareale, og ikke sett opp flombelysning som er vinklet rett inn i naboens stue, råder Anisdal, og legger til at behovet for utelys også er avhengig av hvor du bor.
– På landet er det viktigere med utebelysning, ellers blir det jo helt svart. Det er også hyggelig med utelys i hagen, da slipper du å stirre rett inn i store, mørke vindusflater innendørs. En riktig lyssatt hage skaper sammenheng mellom uteplass og innearealer, noe som også gjør at huset føles større siden blikket trekkes utover, påpeker hun.
Et tips er å belyse spiseplassen på terrassen eller verandaen. Om denne står under tak, er det fint med downlights som lyser ned på spisebordet.
Om høsten kan du dekorere den opplyste plassen med lyng eller gresskar, mens om vinteren ser det idyllisk ut med lys på snøen.
Neo lysslynge fra Rusta, kr 99 for kjede med 10 baller. Velg mellom varmhvitt eller multifarget lys. Lysslyngen er 4 meter lang.
Begrens belysningen
Det er koselig med lys, men det er ingen grunn til å flombelyse hele huset slik at det ser ut som et offentlig bygg, eller å sette spotter på enhver staude i hagen.
Husk at lys også forurenser, advarer Marie Anisdahl.
– Tenk på at du skal lyse opp der du trenger å se, samt noen dekorative elementer i hagen. Bruk lampene til det de er tenkt til, og ikke sett en rundstrålende, lite dimbar lampe ment for bakkehøyde oppå en portstolpe – da vil den blende alle som går forbi.
Amalfi vegglampe til uterommet har LED-pære og kommer i sort eller hvit plastutførelse. Kabel på 10 m følger med hos Designbelysning.no.
Lys utendørs skremmer også vekk tyver. Anisdahl anbefaler at du har noen bevegelsesstyrte lyskastere som går på om noen nærmer seg om natta.
Lys på terrassen gjør det mindre fristende å bryte seg inn den veien, og det er i tillegg smart å belyse en eventuell sykkelparkering.
Stockholm pullerter fra Norlys koster kr 2806 hos lightup.no. Vegglampen Sandvik fra Norlys lyser opp og ned, og koster kr 2149 hos christiania-belysning.no
7 smarte valg
Indirekte lyskilde: Lamper hvor lyskilden er skjult, gir mer raffinert lys en lampe som lyser i alle retninger.
Belys det du vil fremheve: Sørg for at lamper og lyskastere lyser opp stien
du skal gå på eller på et fint tre i hagen. Har du drivhus, blir dette et ekorativt
element i hagen om du tenner lys der om kvelden.
Se hvor du går: Det er viktig med lys i trapper, særlig for å forhindre ulykker når det blir glatt ute. Lys fra porten og opp til huset er smart om veien er lang. Du kan godt ha litt avstand mellom disse lysene, de fungerer mer som en veiviser.
Jordspyd med lys er både brukbart og fint, og kan lett flyttes rundt på. Det
er dessuten en rimeligere løsning enn en mer permanent elekstrisk installasjon.
Velg LED også ute: Dette er et økonomisk valg, og utendørs gjør det ikke så
mye om lyset blir hvitt. Ifølge lysdesigner Anisdahl er en standardpære på
3–4000 kelvin helt ok til utendørsbruk.
Lysende kuler på bakken blir et dekorativt element som gjerne kan gjentas
innendørs for en visuell sammenheng mellom hus og hage.
Juletrebelysning på f.eks et gjerde er koselig og dekorativt. Lysene blender
ingen, og det er en billig måte å belyse på.
Lag et lekent utemiljø med solcelle-drevne lysspyd fra Ikea. Lades på 9-12 timer i sollys, trenger hverken kontakt eller ledning. Kr 98 per stk.
LED-krakk med oppladbart batteri fra Coolstuff.no, kr 975.