Utendørs belysning forlenger sommerkveldene

Forleng sommerkvelden med rett utelys. Her får du lysende utendørs belysningstips fra hagedesigner Darren Saines og Sintef/Byggforsk.

Privat utendørs belysning skal tilfredsstille krav til sikkerhet, trygghet og estetikk. Riktig lyssetting er også med på å skape et trivelig bomiljø.

Lyssetting har innvirkning på den estetiske oppfatningen av våre omgivelser. En tilfeldig belysning på en byggeplass kan være et vakkert syn, men dersom lyset blender, er det ubehagelig og gir en negativ opplevelse.

Vi bør alltid vurdere den estetiske siden ved lyssetting og utnytte det lyset som til enhver tid er tilgjengelig for å tilføre estetiske kvaliteter til våre omgivelser.

Lyssetting av detaljer

Utendørs belysning bør trekke fram det som har betydning for den arkitektoniske forståelsen av en bygning. For skulpturer og statuer bør lyssettingen være en del av en scenografi som henter fram motivets form og mening.

Det er viktig å unngå strølys og blending. Spesielt ved fasadebelysning er det viktig at personer i bygningen ikke blir blendet gjennom vinduene. En god lyssetting vil som regel bestå av tre typer lys:

  • Hovedlys
  • Detaljlys
  • Lysende punkt

Herlig utelys som skaper god kveldsstemning på sommerfin terrassen.

Utendørsarmaturer

Ved valg av armaturer for utendørs belysning bruk er det viktig å sørge for at de har riktig IP-klasse og er godt beskyttet mot korrosjon.

På utendørs anlegg er det de atmosfæriske påkjenningene som er viktigst.

Anlegget må være robust med hensyn til master, wireoppheng, braketter, ledninger og apparatanlegg.

Effektivt utelys på terrassen lyser også opp blomsterkassene.

Lysende tips fra hagedesigneren

−Med stemningsfull utendørs belysning kan vi ha glede av hagen om kvelden og langt utover høsten, sier hagedesigner Darren Saines.

– Rett belysning med IP nummer et sted mellom IP 68 og 47 IP gir hagen stemningsfull atmosfære, men unngå for sterkt lys. Dimmer er en god investering da kan du justere lysstyrken etter årstiden og tilpasse lyset ettersom hvor høye plantene vokser seg til. Lys som kommer nedenfra kan kan gi fine skygger, sier hagedesigneren.

−LED-lys er begynt å bli mer populært også utendørs, men fremdeles er ikke denne lyskilden sterk nok til å lyse opp store områder av hagen, påpeker Saines.

Kunstig lys har god effekt på planter som ikke har altfor tett bladverk. Lys som er montert høyt oppe er med på å gi hagen trolsk stemning.

For sterkt lys kan gjøre plantene for hvite, så en dimmer er tingen. Bruk en fjernkontroll og sørg for å ha en hovedbryter slik at du alltid vet om lyset er slått av eller ikke.

Stemningsrik kveldsutebelysning i hagen designet av hagedesigner Darren Saines.

Tenk utradisjonelt

Lyskilden utendørs må ikke nødvendigvis monteres på veggen eller i taket. Plasser gjerne uplights i terrassegulv, og sørg for at man kan trå på dem uten å bli brent.

−Å lyssette riktig kan være en utfordring. Velg gjerne lys som gjengir fargene mest mulig optimalt, det blir ofte mest naturlig, mener Saines, som selv bruker 6-10 ulike typer lyskilder for å lyssette egen hagen.

−Et godt tips kan være å gjemme lyspærene for å skape effekter og stemning av lyset. I gulvet kan frostet glass på uplight være et bra alternativ for å unngå blending.

Darren bruker gjerne fire til fem ulike lys med 100 -150 watts pærer for å lyse opp et tre. Monter lyskilden slik at det når så langt oppover stammen som mulig.

Få en hageplan rett til din innboks 

Dairen Saines nye hagekonsept går ut på å lage skisseforslag til deg, ved hjelp av noen bilder og situasjonskart (husets plassering og tomtegrenser) som sendes på E-mail. Dette er en rask og billig løsning for alle som ønsker litt hjelp til å tenke ut en god plan for hagen, det følger ingen detaljert planteliste med og tegningen er ca i skala, men er det ønskelig med fullstendig detaljert tegning i skala med detaljert lys og planteliste i tillegg vil det bli gjort på timepris. E-mail hagen koster 6400,- + mva. Ta kontakt med: gunn@darrensaines.no.Prisen forutsetter normal størrelse på hagen opp til 1000 kvm.

For mer info om utelys:

Alle foto: Darren Saines/TV2