Lys opp uterommet

Utebelysning har en både estetisk og praktisk funksjon. Det skaper vakre uterom, og gjør framkommeligheten tryggere og enklere.

Lyse opp eller belyse. Skape små lysskulpturer, eller sette søkelyset på vakre hagedetaljer. Flere og flere får øynene opp for at utebelysning er like viktig og nyttig som den vi har inne, enten det er som generell belysning, eller i mer spesielle sammenhenger.
Både i lange, myke sommerkvelder og i mørke vinternetter er utelys med på å skape stemning og trygghet. Utover å gjøre det lettere å finne fram i mørket, ønsker også utelyset besøkende velkommen i langt større grad enn en mørklagt bolig.
På den annen side viser det også at huset er bebodd. Noe som har en preventiv virkning dersom uvedkommende ønsker å ta en nærmere titt på boligen.

Se flere bilder her

Test lyset
Punktbelysning i hagen kan gi en skulptur, et tre eller et blomsterbed nytt liv. Her gjelder det å være kreativ og finne ut den beste måten å sette lyset på.
Det kan gjøres med en naken pære og en bit hvit kartong. Ved å gå rundt i hagen og prøve ut forskjellige vinklinger på lyset ved hjelp av kartongbiten, kan du finne fram til den beste måten å sette lyset på før du finner veien til lampebutikken for å gjøre innkjøp. Testen gir også en indikasjon på hvilken type lampe du bør se etter til de ulike belysningsoppgavene i uterommet.

Lalu: er en kubeformet utelampe som kan plasseres der man vil ha belysning nær bakken. Produsert i aluminium og akryl av SLV.

LED sparer energi
Produsentene har etter hvert tatt fram et rikt utvalg av utelamper i ulik design. Det finnes varianter for alle formål. Noe er beregnet for veggplassering, andre for innstøping i vegg eller mark. Andre igjen er beregnet til å plassere blant vegetasjonen eller på portstolpene.

– Utvalget har blitt stort og omfangsrikt etter hvert, forteller daglig leder Øystein Owesen i Design Belysning AS.

–  Det kommer stadig nye modeller som følger trendene i boligmarkedet ellers. Men noe vi merker nå, er at LEDlys velges av stadig flere.
Det er både i forhold til miljø og energiforbruk. Ellers utgjør halogenspots en stor andel av salget, sier han videre. Også i Noral er det stadig utvikling i designet av utelamper.

– Trendene forandrer seg raskt og vi forsøker å ligge i forkant av utviklingen, forteller salgssjef Kjell V. Myhre i Noral.

Se flere bilder her

Bruk fagfolk
Når det gjelder monteringen av utelamper er det alltid en fordel å ta kontakt med en elektriker. De må ha den nødvendige kunnskapen, og kan bidra med gode råd.
Det er også viktig å velge kvalitetsprodukter. Dette er lamper som skal stå ute år etter år i all slags vind og vær. Da er det viktig at lakken ikke begynner å flasse av allerede første sesong.

Det er også en god investering å spandere på seg et fotocellesystem som tenner og slukker lyset når mørkhetsgraden har nådd en valgt prosent. Det bidrar både til å spare strøm og til at huset ser bebodd ut selv om du er bortreist.

Hvorfor LED-lys?
* Fordi LED lys gir mest lys i forhold til hvor mye hvor mye strøm det bruker, i forhold til alle andre lyskilder.
* Fordi LED lys ikke inneholder noen miljøfarlige stoffer.
* Fordi LED lys nå gir en veldig fin lysfarge. Like fin som glødelampelys.
* Fordi LED lys varer lenge. Like lenge som 50 vanlige lyspærer!
* Fordi LED lys ikke blir veldig varme. Aldri varmere enn at en kan ta på pæra.
* Fordi LED lys tåler rystelser. Den tåler å stå på veggen ved siden av inngangsdøra.
Kilde: Led-lys.no

Forbrukerinfo:
Design Belysning AS
www.designbelysning.no
Noral AS
www.noral.net
Sommerbutikken
www.sommerbutikken.no
Norlys AS
www.norlys.no
Lampehuset AS
www.lampehuset.no