Lys opp hagen med lysskulpturer

Få mer glede av hagen din også i vinterhalvåret med lyskilder som lyser opp vintergrønne planter eller som fungerer som et blikkfang i seg selv som en lysende hageskulptur. 

Det italienske firmaet Serralunga er kjent for å bruke plastmaterialer på en ny måte, og støper lysskulpturer som vekker oppsikt i hagen. Dagens teknikk ble utviklet på 1980-tallet, og de kan i dag støpe plastikkformer på opptil 3000 liter.

Lysende hageskulpturer fra Serralunga. Foto: Serralunga.

Hagebelysning med led

Led er en god investering når man vurderer utebelysning. Ikke bare er det energibesparende, men den har også en svært lang levetid. Dette er en stor fordel om utebelysningen ofte skal være påskrudd når det er mørkt, siden du raskt vil spare inn den ekstra kostnaden av å investere i Led belysning.

En annen fordel med Led utebelysning er at det ikke tiltrekker seg mygg, fluer og andre insekter. Dette er fordi de i motsetning til andre lyskilder, ikke produserer ultrafiolett lys. Du slipper da å bli spist opp av myggen og det vil ikke samle seg like mye døde fluer rundt lyskilden.

Utebelysning fra Belysning1. Foto: Belysning1.

Slik bruker du utebelysning

Det er viktig at du ikke velger belysning som er for skarp. Det kan være forstyrrende når du f.eks kommer kjørende i bil på en mørk kveld.

Du kan bruke utebelysning til å lyse opp vei og sti rundt huset ditt. Det er betryggende for gjester om det er tydelig lyst opp og markert hvor man skal gå. I tillegg til å lyse opp veier, så kan du bruke belysning for å lyse opp større områder utenfor huset. Det er f.eks vanlig å lyse opp parkeringsplass og andre større områder på egen tomt.

Dette kan også være avskrekkende for eventuelle innbruddstyver.

Utelys fra Hagebelysning. Foto: Hagebelysning.

Smarte utebelysningseksempler 

  • Fokus belysning: Denne typen belysning brukes for å sette fokus på et objekt. Dette er ofte områder av hagen, en status, arkitektur og andre ting man ønsker at skal være ekstra synlig. Et råd er at lyskilden i størst mulig grad ikke bør være synlig, slik at man unngår flares.
  • Silhuett belysning: Dette er en metode for å legge fokuset på vegetasjon eller noe annet spennende utenfor huset ditt. Om man plasserer belysningen i bakgrunn og sikter mot en flate, så vil dette skape en spennende effekt. Denne metoden markere fasongen på objekt, uten at det drar frem farger eller tekstur. Husk at du ikke må bruke denne metoden mot et vindu eller i retningene av naboene – målet er å vaske ut bakgrunnen og sette det som er foran i fokus.
  • Skygge belysning: Motsatt av silhuett belysning er skygge belysning. Om man har spennende vegetasjon eller et annet objekt kan man plassere et lys i forgrunnen og lyse direkte mot objektet, slik at man får skyggen av objektet på flaten i bakgrunn. Om du ønsker en større skygge i bakgrunn, så kan du plassere lyskilden nærmere objektet du vil lage skygge av. Vil du ha mest mulig detalj, så anbefales det å bruke en flate som har minst mulig detaljer og lys farge.
  • Skiltbelysning: Flomlys er bra for å lyse opp skilt. Dette er svært populært for bedrifter og gårder som har et navn de ønsker å profilere. Det er viktig at du tenker på hva slags skilt du skal lyse opp, avstand og hvilken vinkel du vil lyse fra. Det ser best ut om du gjør det med bare en lyskilde, da det vil gi et mer jevnt lys.
  • Trebelysning: Om du har vakre trær i hagen din kan trebelysning være en bra metode å gjøre hagen enda mer vakker. Metoden handler om å belyse opp grenene i treet, uten at lyskilden skal være synlig. Om man vil legge til en ekstra effekt, så kan man vurdere uplights på bakken under treet.
  • Uplight: En metode som brukes for å legge fokus på de finere detaljene av eiendommen din, som .eks et vakkert tre, arkitektur o.l. Legg fokus på repeterende mønster, vinduer, kanter og blomstrende trær for å få god effekt.

Kilder: www.belysning1.no, www.hagebelysning.no, www.seralunga.no