Lys i hagen

Med lys i hagen kan du både skape dramatikk og eventyr.

Da vi snakket om utelys i ”gamle dager”, handlet det som regel om en lampe på veggen som hjalp oss med å finne nøkkelhullet og som gjorde det lettere å manøvrere seg trygt frem til døra uten å snuble på veien.

I Uteromsboka av Beate Slipher m.fl. får du tips til hele uterommet, og de har heller ikke glemt å nevne den viktige utebelysningen.

Nå bruker hagedesignere lys på helt andre måter, skriver Slipher og co.

Innreder med lys – ute
Uterom innredes nå med lys: lys som kastes opp og ned, lys som skaper stemning og spenning. Med rett belysning kan du få akkurat den følelsen du er ute etter. Et intimt uterom for romantikk eller mer spenstig for følelsen av fest. Smaken er din, og valget er ditt.

Lyssatte hager er til glede både sett utenfra og for de som bruker hagen. Et lunt lys kan forlenge sommeren, sammen med en gassbrenner og et pledd.

– Selv vinterstid vil lys skape liv i hagen med glitter i rimfrost og skyggespill av nakne greiner, står det i Uteromsboka.

Hva gjør lyset?
Det viktigst rådet du får, er å tenke på karakteren lyset gir. Tenk over hvilke punkter i hagen som bør fremheves, og hvordan. Hvor sterkt eller svakt bør lyset være? Hvor og hvordan bør armaturen plasseres? Hvor stor spredning bør lyskjeglen ha?

– Hemmeligheten bak all god belysning er å gi lys uten at det synes hvor det kommer fra. Det er uterommet som skal fremheves. Og pass på at lysene ikke skinner rett i øynene, skriver Slipher.

Tenk gjennom virkningen
Vend gjerne lyskilden inn mot plantene dine, så du ikke ser lyskilden, men bare de opplyste blomstene. Har du et tre i hagen? Med lys under får du et skulpturelt uttrykk.

Husk at dersom det er stor avstand mellom lyskilde og det som skal belyses, så trenger du større lysstyrke.

En spotlight både ovenfra og nedenfra skaper et basseng av lys under treet som på en teaterscene.

Spar strøm
Effektlys ved sitteplassen, eller lys du bare ser når du er utendørs, bør kunne skrus av og på separat. Lys du ser når du sitter inne og ser ut i hagen, bør kunne tennes og slukkes innenfra. Ved inngangsdøren bør du ha fotocellestyrt lampe.

Bruk dimmer
Uansett hva du velger, må utelyset ha en dimmer. Flombelysning er ikke like koselig som et stemningsfullt lysskjær. Og husk at lysbehovet endres i løpet av hagesesongen, årstidene og fra morgen til kveld.

Bruk fagfolk
Skal du ha utelys i hagen bør du få en montør til å grave rør for ledninger ned i bakken, i alle fall hvis du velger lamper for nettspenning. For utendørs armaturer gjelder egne krav til tetthet. Husk å bruke fagfolk til all tilkobling!

Du kan selv legge opp elektrikerrør dit du trenger lys.
– Grøftene til rørene skal være 20 cm dype. Legg dem i sand eller singel, ikke i grov pukk. Ta bilder av der du legger rørene for fremtidig referanse, rådes det i Uteromsboka.

Lys skaper struktur
Elektrikere bruker som regel halogenlamper for vanlig nettspenning. Du kan felle ned minilamper i stier og terrasse, inn i trinn og vertikale murer. Spotter skaper struktur og skyggespill.

Fiberoptikk og solcelle
Fiberoptikk anbefales også i boka. En kraftig lyskilde plasseres under tak, og så strekkes fiberoptikken dit du ønsker det. Der kabelen kuttes, slippes lyset ut, og kan spres i ønsket vinkel med prismer. Dette fungerer også under vann.

Du får for øvrig armaturer som ikke trenger strøm i det hele tatt – de går på solcelle og kan stikkes ned i bakken der du ønsker en liten og svak, men dekorativ lyskilde. Lett, kjapt – og lett å bytte ut etter humør.

Og til sist – undervurder ikke kinesiske papirlykter i epletrærne, lysslynger med LED-pærer og de gode, gamle lyktene som går på telys og ikke strøm. Det skal ikke så mye til for å skape god stemning.

Kilde: Uteromsboka av Beate Slipher m.fl.