Huslig høstkos

Det trenger ikke koste skjorta å kose seg om høsten. Her er tre rimelige alternativer til koselige høstaktiviteter du kan gjøre sammen med barna ved kjøkkenbordet.

Iben Qvist og Elisabeth Devold har laget boken Familieliv, en inspirasjonsbok for familier. Her finner du koselige aktiviteter for store og små.

Høstlykter
Høsten er tiden stearinlys, og små lykter pynter opp både inne og ute. I stedet for å kjøpe lykter i interiørbutikkene, kan du og barna lage dem sammen av tomme glass og bokser.

– Rengjør syltetøysglass og lim silkepapir utenpå glasset, slik at hele glasset er dekket. Dekorer det med tørkede blader i høstfarger. Du kan lage et enkelt oppheng med ståltråd. Tenn et telys og sett det oppi lykten. Sett den ved inngangsdøren eller heng den på en gren når du venter gjester, foreslår Qvist og Devold.

Du kan også lage mer værbestandige lykter av tomme hermetikkbokser.

– Vask noen tomme hermetikkbokser og fjern papiret. Fyll boksen med vann og sett den i fryseren. Det tar en dag for å få den helt frossen. Med hammer og spiker slår barna mønster eller bokstaver på boksen. Når de er ferdige, smeltes isen med varmt vann fra kranen. Sett i et telys, og plasser lyktene ved inngangsdøren som en fin velkomst.

Bladkrans
Nå som trærne har begynte å kaste bladprakten, kan du bruke noe av det vakre høstløvet til dekorasjon. Hvis bladene er fuktige, kan du tørke dem ved å spre dem utover en avis og legge dem nær en radiator eller en ovn.

– Træ bladene på ståltråd, etter samme prinsipp som perler på en snor. Store kranser kan henges på ytterdøren, og bind gjerne et fargerikt bånd i kransen. Små kranser kan henges i vinduer eller plasseres på kanten av en hylle, foreslår forfatterne.


Selvdesignet lampeskjerm
Heller enn å kjøpe nye lamper når du er lei av de gamle, kan du friske dem opp med nye lampeskjermer du designer selv – kanskje med hjelp fra barna.

– En gammel lampe får nytt liv hvis du lager en lang plissert papirskjerm, som barna har malt med vannfarge (akvarell) før du bretter. Klipp en rad hull med hullmaskin øverst, og dra et smalt silkebånd gjennom og bind en sløyfe. Du kan også bruke en rest av en fin tapet.

For flere ideer til aktiviteter du kan finne på sammen med barna, se boken Familieliv .