Belysning på terrassen

Den norske sommeren er lys, men kort. Med lys på terrassen blir det koseligere å sitte ute både tidligere på forsommeren og senere på ettersommeren.

Ingen liker å sitte ute i mørket, men med lys på uteplassen kan du forlenge sommeren i begge ender.

Her er seks tips til deg som ønsker belysning på terrassen:

Pass på at utstyret du bruker har riktig IP
IP angir beskyttelsesgraden på armaturet, og er etterfulgt av to tall, f.eks. IP44. Det første tallet indikerer hvor beskyttet armaturet er mot inntrenging av faste gjenstander, som en finger eller støv, mens det andre tallet indikerer beskyttelsen mot vann. Jo høyere nummer bak IP, desto bedre beskyttelse har armaturet.

Velg en løsning som gir mulighet for lysstyring
Lyse sommernetter eller en snørik vinter krever mindre lys enn regntunge høstkvelder. Har du mulighet for dimming kan du regulere lyssettingen etter behov.

Terrassebelysning fra Clas Ohlsen: Stålampe og bordlampe med lampeskjerm i svart kunstrotting og fot i grå kunststein.

En gjennomtenkt belysningsplan gir det beste resultatet
Tenk gjennom hva du ønsker av belysningen. Skal den være en estetisk effekt eller være praktisk og funksjonell? Skal den skape trygghet og øke sikkerheten eller skal den skape en bestemt atmosfære på uteplassen? Effekten du ønsker bør bestemme hva du kjøper. Noen velplasserte spotter langs trappa eller gangstien vil for eksempel kunne være en mer elegant og treffsikker løsning for å sikre trygg fremkomst enn et par lyktestolper.

Vær kreativ med LED
LED-lysbånd rundt terrassen kan skape illusjonen av en lun ramme på mørke sensommernetter. Eller hvorfor ikke bruke LED-lysbånd til å fremheve arkitektoniske særpreg eller lek deg med lyset på andre måter.

Terrassepeis fra Biopeis: Skap stemning med levende lys og en flyttbar terrassepeis.

Bruk levende lys for stemning
Elektrisk lys er uten tvil best som lyskilde, men skal belysningen først og fremst skape stemning, er det ingen ting som slår levende lys. Små telys på bordet og stormlykter med kubbelys på gulvet skaper en koselig atmosfære på terrassen. Eller hvorfor ikke gå for en flyttbar terrassepeis?

Ta deg tid til årlig vedlikehold
Det er med lamper som med alt annet: regelmessig vedlikehold vil forlenge levetiden. Rengjør lampen med en lett fuktig klut, eventuelt med såpe og vann om det behøves, og etterse at alt er som det skal. Bor du ved kysten, bør du være ekstra påpasselig med vedlikeholdet. Det kan være behov for å sette inn skruene på lampen med smørefett for å hindre rust.