12 tips for utebelysning

Vi gir deg tolv tips om hvordan du kan skape trivsel og trygghet med riktig utebleysning.

Lys i uterommet skaper trivsel og trygghet, men det er ikke like lett å få det riktig. En stor kuppel som lyser opp foran garasjen er kanskje effektivt, men er det pent? Utelyset skal ikke bare være funksjonelt – det skal også skape en atmosfære og lede oppmerksomheten mot punkter vi ønsker å fremheve. Det krever planlegging og gjennomtenkte løsninger.

Her har vi samlet tolv tips om hvordan du kan skape trivsel og trygghet med riktig utebleysning:

* Som et minimum bør det være lys ved inngangspartiet. Det viser gjester hvor inngangen er, ønsker dem velkommen, og sørger for at trappetrinn ikke forsvinner i mørket. Pass bare på at lyset ikke er plassert slik at det gir slagskygge over nøkkelhullet.

* Sørg også for at nummerskiltet på huset er opplyst. Det gjør det lettere å finne frem til riktig hus for drosjesjåfører og gjester som kommer på besøk for første gang.

* Et fotocellesystem som tenner lyset automatisk når det blir mørkt, sparer deg for å huske å tenne og slukke lyset hver dag. I tillegg sparer du strøm og huset ser bebodd ut når du er bortreist.

* Unngå å legge lys i bakken langs stier og gangveier, da det kan blende de som kommer gående. Installer heller lyset i hoftehøyder. Velger du å legge lys i oppkjørselen, bør du passe på at lyset ikke blender sjåføren. Rådfør deg med en fagperson.

* Velg lyspære etter glasset i lampen. – Har lampen klart glass, bruk klar pære. Har lampen hvitt glass, bruk matt eller hvit pære, anbefaler Lorang Brendløkken, daglig leder ved Hamar Elektro og lysdesign .

* For stemningslys på terrassen eller i hagen, er det som oftest bedre med noen velplasserte lyspunkt fremfor en lampe som sprer lyset overalt.

Sommerfest: Pynt med levende lys på bordet. Denne lanternen er fra Landromantikk.no.

* Velg kvalitet. Utebelysningen skal tåle all slags vær hele året gjennom. – Kjøp kvalitet og forsikre deg om at det er godkjente produkter du kjøper, sier hageplanlegger Marit Næss som driver Marits hageplanlegging .

* Og siden utebelysningen skal tåle all slags vær, bør du sørge for at armaturet er sikret mot fuktinntrengning. Lyskultur anbefaler at man til utebelysningen kun bruker IP-grad 44 eller høyere.

* Tenk sikkerhet. Unngå billig kupler i glass som knuser i tusen skarpe skår. Velg heller armatur som ikke knuser.

* Tenk dybde når du lyssetter hagen. Plasser lyspunktene i utkanten av hagen heller enn helt inntil huset. Det skaper mer rom og dybde.

* Ta hensyn til naboen. Innstall utelysene slik at de ikke blir til sjenanse for naboen.

* Ikke all belysning behøver være elektrisk. Skap en følelse av sommerfest med stearinlys på terrassen. Sett noen lykter med kubbelys i hjørnet eller heng små telysholdere i trærne, og la sommernatten senke seg.