Vil forby Norges mest brukte sprøytemiddel

Flere land i Europa setter et forbud mot det effektive men kontroversielle ugressmiddelet. 

Noen ganger krever det sterke midler for å slippe for skvallerkål, brennesle eller annet ugress i hagen. Dette er grunnen til at mange hageeiere ofte har brukt det giftige sprøytemiddelet RoundUp som raskt tar knekken på de ville plantene og ugresset. Men den løsningen er kanskje snart slutt. 

Tidligere i år ble stoffet glyfosat forbudt i Østerrike, som ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) “trolig er kreftfremkallende”. Dette til tross for at det er godkjent i EU. Nå er også Tyskland på vei mot forbud av det kontroversielle ugressmiddelet. 

Vil fase bruken av glyphosat 

Det tyske miljøministerium vil nemlig innføre et totalforbud mot bruken av glyfosat, som er den aktive ingrediensen i RoundUp – og verden mest utbrette ugressmiddel. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. 

Forbudet skal tre i kraft ved utgangen av 2023 når EU’s godkjenningsperiode for middelet løper ut. Men Tyskland vil allerede nå starte ved å fase ut bruken ved å forby pestisiden på offentlige områder, private hager og naturområder.  

Skadelig for dyr og mennesker 

Besluttnignner kommer i kjølevannet av verdensorganisasjonen FN sin rapport fra mai 2019, der de advarer om at en global biodiversitets krise ikke kun truer flere dyrearter, men også hele menneskehetens livsgrunnlag. 

En av grunnene til forbudet er fordi det giftige stoffet skader økosystemet ved å forstyrre den naturlige næringskjeden og insektenes plante bestøvning. Samtidig mistenker WHO glyfosatet for å være kreftfremkallende hos mennekser. 

Allikevel blir ugressmiddelet stadig brukt i flere land, og i Norge kan man stadig finne de grønne flaskene på butikkhyllene. Og de er stadig populære.  

RoundUp er et ugressmiddel som er utviklet av det amerikanske firmaet Monsanto. Siden er det overtatt av kjemi giganten Bayer, som den 11.juli.2019 var blitt saksøkt av 18.400 personer i USA, som  mener RoundUp er kreftfremkallende. 

I Europa er utviklingen allerede på vei. I juli ble Østerrike det første landet i EU som forbød bruken av glyfosat med restriksjoner, som også var gjeldende i Tsjekkia, Italia og Nederland. Frankrike planlegger å fase ut middelet innen 2023.

Også i Danmark har responsen vært stor og den 11.juni i år stilte en gruppe borgerer et borgerforslap til folketinget om å gjøre giftstoffet forbudt. Inntil videre har over 28.000 danske borgere skrevet under, men det krever 50.000 underskrifter før Folketinget skal ta stilling til det. 

I Norge ligger vurderingen av glyfosat hos Mattilsynet. Det kan ta tid før eventuell ny bestemmelse vil tre i kraft. 

– Vurderingen er et samarbeid mellom flere nordiske land. Danmark har hovedansvaret, og vi venter fortsatt på deres anbefalinger, sier Abdelkarim Abdellaue i mattilsynet til Dagbladet