Ikke kast de! Brenneslevann er naturens eget supergjødsel

Ender brenneslen alltid rett i komposten? Bruk brenneslene som gjødsel til plantene dine i stedet!

brennesler

Vil du vanne plantene dine med en miljøvennlig og gratis gjødsel i sommer? Så gå for brenneslevann. Du kan enkelt lage denne oppskriften selv ved å bruke brenneslene du har i hagen din.

Brenneslevann inneholder en blanding av gunstige stoffer og nitrogen som vil gi plantene dine et godt næringstilskudd når du vanner dem. Bare vær forberedt på at det vil lukte ganske ille når du løfter av lokket!

Oppskrift på brenneslevann

Du trenger:

  • En tønne eller bøtte med lokk
  • Brennesler
  • Vann

Gjør dette:

  • Plukk rikelig med brennesle og legg dem i tønnen din.
  • Fyll med vann for å dekke brenneslene helt. Sett lokket på.
  • La stå i noen dager. Rør fra tid til annen.
  • Ferdig!
vann brennesle
Foto: Getty Images

Hvordan vanne med brenneslevann

Når neslevannet er klart, er det på tide å begynne å vanne. Finn en stor vannkanne og fyll den med vann. Ta deretter litt av brenneslevannet ut av tønnen ved hjelp av en øse av noe slag (1 del brenneslevann til 9 deler vann). Hell det i vannkannen og begynn å vanne! Husk å aldri helle neslevann direkte på plantene, men rundt dem.

Tom tønne? Nå kan du enten fjerne overflødige plantedeler eller la dem ligge og fylle på med nytt vann. Det samme partiet med brennesle kan brukes i noen uker, så er det på tide å bytte dem ut.

Plukk brennesle riktig!

Bruk hansker når du plukker brennesle (som du kan gjøre fra begynnelsen av april) – dette er den desidert enkleste måten å unngå å bli brent på.

P.S. Det sies at de tidlige, vårlige brenneslene er på sitt sprøeste og mest smakfulle!

Kilder: ica.se, wexthuset.se, nelsongarden