Bli kvitt skvallerkål – seks tips

Skvallerkål ligger kanskje på topp sammen med brunsnegle som mest forhatte i hagen. Den sprer seg voldsomt med både frø og røtter - bare en bitteliten rot er nok til å danne en ny plante! Men vi lover deg at det kan fjernes! Her er noen gode tips - prøv gjerne alle!

Hvordan bli kvitt skvallerkål?

1. Grav opp

Når jorda er litt fuktig og lettere å trenge gjennom, kan du prøve å grave opp hele skvallerkål planten med røttene. Grav dypt med en spade. Selve løvet, uten røtter eller frø, kan du putte i komposthaugen din. Røttene kaster du i søpla eller i en svart søppelsekk i solen. Temperaturen i sola blir da så høy at røttene dør og kan puttes i komposten. Se her hvordan du kommer i gang med kompostering.

2. Slit ut ugresset

Så fort du ser nye blader komme opp på våren – skal du fjern dem umiddelbart! Det gjør røttene slitne, selv om det tar en stund. Hvis du har misset et par planter, bør du huske å klippe bort frøplantene før de sprer frøene.

3. Bygg barrierer

Å fjerne ugress er alltid lettest i lett, sandete jord og i oppbygde bed. Hvis du har store problemer med skvallerkål, kan du bygge noen høye blomsterkasser eller plantekasser og dekke dem med doble lag med duk i bunnen.

Det hjelper også å avgrense hagebedet med dype nedgravde kanter av for eksempel betongplater eller steiner.

4. Dekk til med duk

Hvis du har mye skvallerkål noen steder i hagen, kan du kvele dem ved å dekke til med en duk eller svart plast i løpet av to dyrkningssesonger. Det ser selvfølgelig ikke så fint ut, men du kan gjøre det litt penere ved for eksempel å legge et lag med bark på toppen.

5. Vær ett skritt foran!

Dekk tomme områder i hagen med bark eller gressklipp. Legg gjerne en duk eller geotekstiler under hagestien og under terrassen din.

6. Konkurrer bort

Plant blomster som kan konkurrere med skvallerkålen. Det kan for eksempel være myske, rosestorkenebb eller bispelue.

Et annet triks, som krever litt mer tid, er å så gress der skvallerkål vokser og klippe det ofte og kort. Skvallerkål tåler ikke konstant klipping og konkurransen fra gresset. Når den forsvinner fra plenen, kan du vri gresstubbene opp ned og begynne å gro der igjen!