6 effektive måter å bekjempe åkersnelle på

Bekjempelse av åkersnelle (kjerringrokk) i hagen er ikke enkelt. Men helt håpløst er det ikke. Her får du 6 tips til hvordan du kan bli kvitt åkersnelle.

Åkersnelle – urtidsplanten

Hatten av for åkersnellen. Den har levd i 400 millioner år er her fortsatt. Den var opprinnelig en vannplante, som avklimatiserte seg til livet på land.

Den er beslektet med bregnen som hadde sine velmaktsdager i Jura-tiden, da dinosaurene eide jorden. Selv ikke dinosaurene klart å ta knekken på åkersnelle, så hvorfor skal vi klare det?

I dag finner man åkersnelle, eller kjerringrokk som den også kalles, i fuktige miljøer. Den liker best fuktig, sur sandjord, og leirholdig jord. Fukt er nøkkelen til bekjempelse av åkersnelle, men det kan du lese mer om i i slutten av artikkelen.

Bekjempelse kan ta mange år

Åkersnellen er en skikkelig plage for hageeiere. Den er nemlig svært seiglivet og du må være forberedt på mange års kamp, før en slipper tak i hagen din.

Har du oppdaget en koloni av åkersneller i hagen, så er det første råd å komme i gang med bekjempelse med det samme – før åkersnellen har spredd seg for mye. Her er fem tips til hvordan du bekjemper åkersneller i din hage.

6 måter å bekjempe åkersnelle på:

Grav opp åkersnellen med greip – ikke spade

Det er fristende å forsøke å bare spa opp åkersnellen med spade, men det er noen problemer forbundet med det. Røttene er nemlig svært lange og sarte, noe som igjen fører til at spaden kutter av røttene. Små rotstumper etter spaden, kan dessverre få et nytt liv og vokse opp som nye planter. Derfor er en greip mer egnet enn spaden.

Bekjempe åkersnellen med ugressbrenner

Vokser det åkersneller blant hellene eller belegningssteinen, så kan du prøve å bekjempe dem med en ugressbrenner. Men du bør være forsiktig hvis det er veldig tørt.  

Bekjempe åkersnelle med ugressmidler

Meningene er delte: Kan åkersnelle kontrolleres med kjemiske ugressmidler? En av utfordringene er at åkersnellen kan spire igjen fra røttene, selv om den synlige del av planten blir bekjempet med for eksempel Round-Up.

Plantens vokslignende karakter er også medvirkende til at ugressmidler har vanskeligheter med å trenge ordentlig inn i planten.

Dekke over med svart plast eller fiberduk

Hvis du virkelig vil åkersnellen til livs, så er det en mulighet å legge svart plast over området hvor planten gror. Dette er en bekjempelsesmetode som må utøves i flere år før den bærer frukter.

Problemet er at åkersnellen trives godt der der det er mørkt, vått og lite oksygen. Det anbefales å bruke en solid ugressduk eller fiberduk for å forhindre at åkersnellen bryter seg igjennom og ødelegger plastduken.

Hvis du vil bruke overdekkingsmetoden, er du nødt til å la ugressduken like i mange måneder og langt utpå høsten.

Klippe ned åkersnellen

Det er en møysommelig kamp å fjerne den delen av planten som stikker opp over jorden. Men den kampen kan vinnes hvis du konsekvent klipper åkersnellen ned hver gang den dukker opp. Det kan nemlig ta flere år før den er helt vekk.

Ikke kast planteavfallet i komposten. Det gir bare åkersnellen en mulighet til å bite seg fast på et nytt sted i hagen.

Drikk kjerringrokk-te

Du kan også velge å omfavne åkersnellen med kjærlighet, gi opp kampen og drikke den som te. Åkersnelle har blitt brukt som te siden middelalderen mot mange plager.

Den har blant annet vært brukt mot plager som i urinveiene, som vanndrivende og avførende middel og mot gikt. I tillegg har den vært brukt utvortes mot sår og verk. Du finnes det fortsatt mange produkter som inneholder åkersnelle.

Den mest effektive måten å bekjempe åkersnelle på

Den beste måten for å bremse åkersnellen er å endre vekstvilkårene i din hage.

Drener jorden

Åkersnelle trives allerbest i et fuktig miljø. Derfor handler det om å endre dreneringsforholdene. Det kan du for eksempel gjøre ved å å fylle opp de områdene med et egnet vekstmedium.

Gjødsle jorden

Åkersneller foretrekker også ganske næringsfattig jord. Derfor er det også mulig å underminere vekstvilkårene ved å gjødsle jorden med kompost eller annen type gjødsel, som booster næringsverdien i jorda.

Endre pH-verdi

Et annet effektivt våpen mot åkersneller er også å endre jordens pH-verdi i områdene der de vokser. Åkersneller liker nemlig syreholdig jord.

Denne hestekuren kan ta mellom 3 og 5 år. Spiller du på alle de riktige strengene, så vil nok innsatsen bære frukter.

Selv om det er en omfattende jobb for å få en enkelt plantetype ut av hagen, så er det også fordeler med å gjøre det: Jordens kvalitet blir vesentlig bedre og du blir kvitt åkersnellen.

Kilde: homeguides.sfgate.com
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!