Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Ugress og mose i plenen kan være vanskelig å bli helt kvitt. Men fortvil ikke, vi har noen råd og tips til hvordan du får gressplenen god som ny.

Ugress i plenen

Motsatt av mose, så er ugress litt vanskeligere å bli kvitt. Men en plenlufter kan være løsningen. Plenlufteren skader plantene betydelig, og gir gresset bedre muligheter til å overta.

Løvetann bør du til gjengjeld alltid plukke og skille ut. Bruk eventuelt et løvetannjern, og stikk den langt ned i jorden, slik at du kommer ned til røttene, for å minske ugresset sin spredning.

Plenlufter er godt for gresset

Motsatt av ugresset, så er det godt for gresset å bli behandlet med en plenlufter. Dels skjærer den gressets utløpere over – det som får gresset til å bli tetterer, fordi det med det samme danner nye utløpere. Dels løsner prosessen bunnen av gressplenen. 

Riktige kniver

Plenlufteren har en kraftig motor, slik at den kan løsne mose og ugress i gressplenen helt ned i jorden. Derfor er det viktig at kniven er riktige for beskjæringen. Innstill høyden slik at knivene rasper et par millimeter ned i bakken.

Etterfølgende skal alt av løst ugress, mose og gress rives og fjernes. Bruk en rake og rak på tvers av den siste banen fra plenlufteren. Saml ugresset i en plastikk- eller papirsekk, og fjern det.

Mulching skaper et sopp dekke

Mulching er også kjent som multi-klipp.  Det er en ny miljøvennlig funksjon på nyere gressklippere. Mulching finsliper gresset, og etterpå blir det blåst ned i plenen. Her ligger det og blir oppløst stille og rolig på plenen, noe som gir gresset en fordel.

Risikoen i muching er at det kan danne et sopp-dekke, som med tiden kan gjøre det vanskelig for plenen å få puste.

Men husk, at med en gang det kommer flekker på plenen der du har fjernet ugress eller mose, kan problemet alltid løses med å så nytt gress oppå.

Etter-så nytt gress på plenen

Hvis du skal så plenen etterfølgende, så skal du velge en frøblanding som er beregnet til vedlikeholdelse. Det betyr at den spirer hurtig. Det er viktig i forhold til at gresset er i konkurranse mot ugress.

Spirer etter 8 dager

De kjappest voksende gress typene spirer allerede etter åtte dager. Spre frøene over hele plenen, og gi en dose på de store flekkene i plenen.

Gjødsle med lett hånd

Etter du fordelt gressfrøene, skal du gjødsle. Putt gjødsel i en bøtte og spre det i lange kast, opptil seks-syv meter, ut over plenen.

Kast ut over det samme området fra flere vinkler, slik at du fordeler gjødslet best. Å spre gjødslene er godt, slik at det fordeler seg jevnt og for riktig dosering.

Gresset skal tørke først

Det er viktig at du gjødsler nr gresset er tørt. Du skal heller ikke tilføre mer gjødsel enn hva det står på pakken. Med for mye gjødsel, vil gresset vokse fort, og plenen vil får en tynn bunn – noe som ugress og mose trives i.

Lett løsning på gjødsel og ettersåing

Du kan kjøpe en blanding av gressfrø og gjødsel i en praktisk strø pose, som gjør det enkelt å etterså og gjødsle på én gang.

Gjenta prosessen og bli kvitt ugresset i plenen

Jord står ikke bart i lang tid. Hvis du ikke passer på at det er gressfrøene som fester seg først, så vil ugresset tette til åpne huller. Sørg derfor for at det er gresset som får grobunn. Gjenta prosessen i tre-fire år,  slik at du år etter år får glede av gresset og at du holder gresset nede.