Slik blir utetrappa fin

Enten du har utetrapp i stein, stål eller tre, bør du sette av tid til litt vårlig vedlikehold.

Vedlikeholdsarbeid ute hører våren til, og du bør ta deg tid til å ta et blikk på utetrappa også. Kanskje trenger den litt omtanke etter vinteren?

Vedlikeholdet kan ta alt fra noen minutter til et par timer, men gir deg til gjengjeld både et penere inngangsparti og ei sikrere trapp. Ta det nå mens du ennå har tid før hagesesongen starter for fullt.

Ståltrapper

Ståltrapper har lang holdbarhet og trenger vanligvis minimalt med vedlikehold. Som oftest holder det at du går over med en børste for å fjerne løv og annet rusk kan sette seg fast i gittertrinnene

Steintrapper

Som ståltrappa har steintrappa vanligvis lite behov vedlikehold. Det kan likevel være at den krever noen minutter av tiden din hver vår.

Mose som har fått vokse frem og råtnende løv som har fått ligge, kan gjøre trappetrinnene sleipe og farlige. Dette kan du enkelt fjerne med en god børste.

Sliter du med mer gjenstridig grønske eller alger, kan du forsøke midler som Grønske- og Algefri og Icopal Grønskefjerner. Midlene skal være mild mot naturen og skal ganske enkelt sprayes på og få virke over tid før det børstes bort.

Steintrapp: Ei vakker steintrapp blir enda vakrere når du har fjernet løv og skitt.

Tretrapper

Dersom utetrappa er av tre, vil den kreve mer jevnlig vedlikehold. Gjør du en innsats hver vår, vil det lønne seg i form av ei penere trapp som også vil vare lenger.

Trapper og terrasser i tre blir gjerne grå og skitten etter vinteren. Du kan fjerne skitt, sopp og forurensing ved hjelp av terrasserens og få frem den opprinnelige lyse, rene fargen.

Foto: Istock

Når trappa er renset og har fått tørket godt opp, kan det være lurt å sette den inn med olje eller gi den et nytt strøk med beis, alt ettersom hvordan den opprinnelig er behandlet. Dette gjelder også trykkimpregnerte materialer. Trykkimpregnert betyr nemlig ikke vedlikeholdsfritt.

Pass på at du beiser eller oljer etter en god tørkeperiode og med gode værutsikter. I motsatt fall risikerer du at arbeidet ditt vil være forgjeves. Les her hva du bør gjøre om uhellet først er ute.