Lag enkel terrassetrapp selv

Terrassetrappen kan du enkelt lage selv.

Små trapper kan være nyttig flere steder på eiendommen, både hjemme og på hytta. En balkongdør som ligger litt høyere enn verandaen nedenfor kan gi behov for et trinn eller to ned til utegulvet. Eller kanskje trenger du en trapp mellom to terrassenivåer eller fra terrassen ned til hagen. Da kan det være greit å kunne lage en enkel trapp selv.

– Eventuell trapp mellom terreng og terrasse, eller mellom to terrassenivåer, bør være så bred og ha så dype trinn at den også er god å sitte på. Dessuten bør den være åpen, slik at vannet lett renner unna og treverket tørker opp igjen, skriver forfatterne av Den store hytteboka, som nylig er utgitt av Aschehoug.

Inspirerende: «Den store hytteboka» er full av spennende ideer du kan bruke både på hytta og hjemme.

Enkel stabletrapp
En stablekonstruksjon er enkel å bygge og passer utmerket der grunnen er plan, som f.eks. på terrassen. Her plasseres den ene vangen oppå den andre, mens en kraftig, stående planke holder vangene på plass på innsiden.

Når du bygger trapp på denne måten, blir bredden på vangematerialet dermed også høyden på trinnene. Benytt derfor grove dimensjoner som gir en solid trapp og har en bredde som gir gode trinn. 48 x 173 eller 48 x 198 mm vil være aktuelle dimensjoner for vangene.

– Trappen må bygges av så grove dimensjoner som mulig, og ikke festes bedre enn at den følger eventuelle bevegelser i grunnen, skriver forfatterne av hytteboka.

Vangene kappes i lengder som er tilpasset bordene du skal bruke til trinnene. Bruk kraftige terrassebord  til trinnene og skru dem fast i vangene. La terrassebordene stikke ut et par centimeter på hver side av vangene slik at regnvann kan dryppe av. Bruker du terrassebord med en dimensjon på 28 x 123 mm, kan trappen ha en bredde på 70 centimeter. Ønsker du bredere trapp, må du enten sette inn en støttebjelke eller bruke kraftigere materiale til trinnene. 

Hendig blomstertrapp
En slik trapp passer også godt som blomsterstrapp. Da kan du lage den så dyp eller grunn som du ønsker, avhengig av hvilket behov du har. Vil du vise frem små krukker, er det kanskje nok med bare ett terrassebord per trinn, mens større krukker kanskje trenger trinn i både tre og fire bordbredder.

Lar du være å låse trappen til veggen, kan du flytte den rundt etter eget ønske. Det kan være greit når høsten kommer, spesielt om du har planter som skal overvintres. Da kan du rett og slett flytte blomstertrappen inn i garasjen eller kjelleren og la plantene stå der til neste vår.

Andre modeller
Ønsker du en trapp som skal lede ned til terreng eller gå langs en skrent, kan det være mer aktuelt å lage trappen med to skrånende vanger og trinn som er festet med lekter på innsiden av vangene. Hvordan du lager en slik trapp, kan du lese om her .

I stedet for lekter kan du også bruke klosser. Hvordan det gjøres, kan du lese om her .