Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Planter og blomster trenger næring for å trives og gro. Da kan det være lurt å tenke over hvordan type gjødsel som egner seg til hvilke blomster og planter. Under finner du tips om gjødsling, fra Europris, både før og ved gjødsling og hvilken type gjødsling som passer til ditt behov.

Gode tips før og ved gjødsling:

Uansett hva du skal gjødsle, trenger det vann umiddelbart etterpå. Mange anbefaler at man gjødsler plenen når det regner, og evt. vanner med spreder om regnskuren er for beskjeden. Gjødsler du jord ved blomster eller busker, bør det vannes rikelig etterpå ( men husk å ikke drukne plantene) – eventuelt vanner du i flere omganger til gjødselen er godt oppløst. Hvis ikke kan gjødselen svi seg i jorda og gjøre mer skade enn nytte.

Det bør grunn gjødsles om våren, og heller holde vedlike etter behov gjennom sesongen. Lite og ofte – etter behov.

Kugjødsel

Dette egner seg godt til det meste, både gress, frukt og grønt. Men om du ønsker å være enda mer spesifikk å gi plantene dine det de trenger, kan hønsegjødsel være et godt alternativ.

Hønsegjødsel

Dette er biogjødsel som ofte omtales som «helsekost» for hagen. Den er rik på nitrogen og kalium, som er spesielt bra til rotgrønnsaker, salat og spinat.

Blomstergjødsel

Det finnes egen blomstergjødsel, som kan brukes både på ute- og  inneblomster, men det kan også brukes andre varianter.

Rhododendron gjødsel

Har du en rhododendron visste du kanskje at den trives godt i litt syrlig eller sur jord? Dette bør du tenke på når du velger gjødsel. Denne kan vannes med regnvann, så om du har bøtter eller oppsamlere ved takrennene kan du godt dra nytte av det, det er noe rododendron elsker. Se her hvordan du gjenbruker regnvannet oppsamlet i tønner, i hagen.

Kilde: Europris