Terrassen – vår nye utestue

Her til lands ønsker vi å utnytte sommeren best mulig, spise flest mulig måltider og legge flest mulig aktiviteter utendørs. En romslig og gjennomtenkt terrasse bidrar til dette.

Denne terrassen ligger i Tønsberg. Grunnflaten er på ca. 70 m2 hvorav omtrent en tredjedel er forsynt med tak og vegger.

Terrassen er et ekstrarom hele sommerhalvåret, sier Mia. Her står alle utelekene til barna. Vi har en grind ved trappen, slik at fra barna var små har de trygt lekt her, kjørt tråbil og syklet. Ofte setter vi deres lille, oppblåsbare basseng her også. Men, det er særlig uterommet under tak som vi bruker. Her spiser vi alle måltidene i sommerhalvåret.

Her kan gjestene sitte tørt selv om regnet høljer ned.

Plass til 40 gjester på terrassen

Terrassen ble ikke bygd for å være lekeplass for barna. Da Ole og hans pappa begynte å snekre den, var målsetningen en stor terrasse til fest.

Hevegardin. Billig og smart løsning som på denne terrassen holder sola borte, og er også effektiv om man vil holde på varmen en sen høstkveld.

– Jeg ville ha en terrasse der vi kunne være 50–60 personer samtidig for å spise, forteller Ole. Og det fungerer utmerket. Vi har krepselag hvert år, da er vi minst 40 personer og alle sitter under tak. Vi har også sittet her i småregn, men ingen har blitt våte. Dessuten synes jeg jo at størrelsen på terrassen gjør huset finere. Det er et veldig høyt og firkantet hus, som ved hjelp av terrassen virker lavere og får bedre proporsjoner.

Fort gjort!

Ole og hans far bygget terrasse i løpet av tre meget effektive uker, og det var bare på kveldene og i helgene de holdt på.

– Vi var veldig motivert og ville få den ferdig til sommeren, så vi sto på skikkelig, sier Ole. Markisene anskaffet de i fjor. Store og solide markiser som girgod skygge både for vinduene og spiseplassen.

Fargene valgte de for å matche taksteinene og holde fargeskalaen intakt.

– Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke gjorde uterommet ennå større.

Oles beste terrasse-råd

  • Terrrassevarmere forlenger sesongen med et par måneder i begge ender.
  • Tenk stort. Hver kvadratmeter du bygger, gir ekstra glede etterpå.
  • Bygg terrassen på samme høyde som huset, dermed passer terrasse og hus bedre sammen. En naturlig forlengelse av huset.
  • Bygg ut mot syd-sydvest. Sol utover ettermiddagen og kvelden!
  • Få installert strøm til varme, musikk og lamper, altså flere uttak.
  • Bygg slik at glippene mellom gulvbordene blir så smale som mulig. 
  • Bygg inn et vindu for ventilasjon – når det er som varmest, er det godt å kunne lufte! 
  • Legg teppe på gulvet for å slippe kuldedrag og fukt.

70 kvadratmeter drømmeterrasse. En plass til sol og bad, fest og hvile. Brukes både i sol og regn av barna som leker og bader i bassenget.

Dobbelt bruksområde. Avlastningsbenken er også oppbevaringsplass til alle putene og lekene om vinteren. Om sommeren er det her man finner kalde og varme forfriskninger.

Lykt fra Plantasjen.

Puter fra Plantasjen. Fine til bruk på terrasse!