Terrasse i grønne rammer

En terrasse i grønne rammer - med vakre planter som slynger seg oppover veggene skaper en frodig stemning. Vi viser deg hvordan du starter opp.

 

Kleamtisen blir svært flott når den blomstrer.
Klematis blir svært flott når den blomstrer. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.

Blomster i krukker og kasser skaper sommerhygge på terrassen, men føler du at den frodige stemningen mangler kan klatrende planter på terrassen kan være løsningen. Lar du plantene slynge seg oppover vegger og espalier vil de skape en hyggelig hulestemning som samtidig skjermer for vind og nysgjerrige øyne.

Slyngplanter vokser fort og plantene blir raskt store og tunge. Du bør derfor ha et solid klatrestativ klart før du planter.

Planteskoler og byggmarkeder har mange flotte espalierer i forskjellige fasonger og materialer. Men det er også mulig å bygge det selv.

Når du kjøper materialer til prosjektet, må du velge tretyper som tåler å stå utendørs for vær og vind. Stolper med jordkontakt kan for eksempel være laget av trykkimpregnert furu eller robinie. Robinie er en tresort som er svært hardfør og den er motstandsdyktig mot råte. Til lekter og lister uten jordkontakt er sibirsk lerk, ceder eller furu et godt alternativ. Husk også at skruer, tråd og beslag må være beregnet på utendørs bruk.

Plass til å vokse
Plasserer du espalieret direkte på fasaden bør du ha en avstand på ca 5 cm. Det sikrer luft til fasaden og plass til plantene slik at de vokser og trives.

Fire typer klatrevegger:
  

Et wiresystem kan bli et flott espalier. Tegning: Christian Raun
 

Sterk tråd
Et system med vannrette og loddrette tråder er en enkel løsning. Du kan kjøpe et wiresystem eller selv montere galvanisert ståltråd ved hjelp av wireklemmer og espalierstifter. Monter gjerne også wirestrammere, slik at de er lette å stramme.

 

Ekstra holdbart blir espaliet når du lager det av armeringsjern Tegning: Christian Raun
 

Sprinkelverk uten bakside
Skal espalieret være like flott på forsiden og baksiden, kan det lages som et gjerde med sprinkler på begge sider. Et kraftigt gjerde kan bygges av 100 x 100 mm stolper og 38 x 57 mm lektere – en spinklere variant lager du av 75 x 75 mm stolper og 25 x 50 mm lister.

 

Sprinkelverk uten bakside. Tegning: Christian Raun
 

Rutenett av kvadrater
Et espalierer i tre kan kjøpes i forskjellige størrelser, men du kan også lage det selv med høvlede lister (for eksempel 27 x 27 mm) som skrus sammen til et rutenett. For å sikre luft til fasaden og vokseplass til plantene bør du bruke 5 cm lange avstandsklosser, som du borrer hull gjennom.

 

Et rutenett i tre kan kjøpes eller du kan lage det selv. Tegning: Christian Raun
 

Holdbart jern
Et sterkt espalier lages av armeringsjern. Armeringsnettet monteres på stolper – for eksempel 75 x 75 eller 100 x 100 mm. Bøy de vannrette endene på armeringsnettet nedover, og monter øskner med passende mellomrom på stolpene. På denne måten hekter du enkelt nettet av og på.

 

Å lykkes med slyngplanter
Det er mange vakre slyng- og klatrevekster å velge mellom, og noen egner seg bedre til akkurat din terrasse enn andre. Kjøp plantene på et sted hvor du kan få grundig rådgiving, slik at du får planter som passer til skygge, lys og jordforhold i nettopp din hage.

Skal klatreplantene stå langs veggen lønner det seg å grave et stort hull – gjerne 50 x 50 x 50 cm. Skift ut den gamle jorden med en næringsrik jord, tilsatt gjødsel.

Gode klatrere:

 • Clematis
  Klematis. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.

  Klematis (Clematis)

 • Klatrerose (Rosa multiflora)
 • Klatrehortensia (Hydrangea anomala)
 • Kaprifol (Lonicera)
 • Rødkattebusk (Actinidia kolomikta)
 • Villvin (Parthenocissus)
 • Humle (Humlus lupulus)
 • Pipeholurt (Aristolochia macrophylla)
 • Arkitektens trøst (Fallopia baldschuanica)