Solterrassen

Uteplassen med både sol og ly for vinden, er en viktig del av tomten. For Hanne og Ole Nielsen, er det morgenterrassen som har blitt favorittplassen.

Hanne og Ole Nielsen har en stor og variert tomt, med plass til både prydrabatter og kjøkkenhage. I det ene hjørnet av tomten har de til og med en egen liten dam, omkranset av ville vekster. Overalt på tomten finnes det små sittegrupper. Den nyeste uteplassen er morgenterrassen. Den brukes flittig, ettersom paret liker å spise frokost utendørs.

– Terrassen ble plassert akkurat her, fordi det er en plass med både morgen- og formiddagssol, samtidig som noen tette busker og trær gir godt ly for den kalde vinden fra vest.

Terrassen er laget av stein i forskjellige størrelser. For å unngå problemer med setninger i bakken og ugress i fugene, støpte paret en platting som underlag.

– Plattingen er bare 2,4 meter i diameter, så støpingen gikk veldig greit, sier Ole.

Ole har også tegnet og bygget pergolaen bak terrassen. Den følger den runde formen på terrassen og skaper en vakker innramming. Mellom stolpene sitter det armeringsnett. Det danner en espalier for to rikt blomstrende klematis, som danner både vegger og tak i pergolaen.

Hanne har skapt en harmonisk blanding av vekster som matcher de litt rødlige steinene og det brune treverket i pergolaen. Som en kontrast til det grønne har hun plantet en blodhassel og en parykkbusk med røde blad, mens klematisen pynter opp med purpurrøde blomster.

En tett kant av storgullkurv og mahonia danner en matte under pergolaen. I hjørnet mellom rabatter, gressplen og terrasse, brer en gråbladet arve seg ut, og skjuler at hjørnet er vanskelig å klippe.

Her bor: Hanne og Ole Nielsen.

Hvor: Ubby, vestre Sjælland, 10 mil fra København.

Hannes og Oles tips for hageglede:

Lag fine sitteplasser på flere steder på tomten. 

Tett beplantning og tette vekster mot bakken reduserer vedlikeholdet.

Vær kritisk når du kombinerer farger på vekstene, slik at du får en vakker og harmonisk helhet.

 

1 Klematis, 2 Rødbladet parykkbusk, 3 Blodhassel, 4 Mahonia, 5 Arve,
6 Georginer, 7 Elefantgress, 8 Storgullkurv. Illustrasjon Ralf Kronholm