Slik gjør du terrassen festklar til 17. mai på 1-2-3

Med grunnlovsdagen rett rundt hjørnet, må uteplassen stelles i stand til fest. Men fortvil ikke, også en forsømt terrasse kan gjøres gjøres festfin i en fei.

Når festhøytider som 17. mai nærmer seg med stormskritt, går det plutselig opp for mange at det er mye i hjemmet som må fikses og tiden kan oppleves som knapp.

Heldigvis behøver det ikke å ta lang tid, selv ikke en skitten og fæl uteplass.

Vi viser deg hvordan du gjør om en ustelt og sliten terrasse til en festklar uteplass på en enkel og raskt måte.

Slik gjør du terrassen festklar på 1-2-3:

For steinterrassen:

Er terrassen din dekket av naturstein eller et annet steinmateriale, kan Nitor Stone Treatment være løsningen. Middelet, som er basert på silisiumteknologi, både rengjør og etterbehandler steinmaterialer.

Det kan brukes på både naturstein og betong, for eksempel på terrasser, trapper, kantstein, belegningsstein og heller i hagen.

1. Fukt først plattingen med vann. Med trykk i hageslangen spyles løst skitt og støv vekk. Bruk så en påføringspad, et vanlig rullekar og en malepute for terrasse på et forlengerskaft og påfør Nitor Stone Treatment ufortynnet over hele flaten.

2. Middelet løser opp størknet og inntørket skitt og begroing, og må virke i 15 minutter etter påføring. Effekten er dog umiddelbart synlig – den opprinnelige klare væsken får en guffen brungrønn farge på steinplattingen!

3. Er plattingen din ekstra skitten, kan du i tillegg bearbeide den mekanisk med en kost for å få løsnet og fjernet alt skitt.

Gjør dette samtidig som du skyller vekk middelet, enten ved bruk av en høytrykkspyler på lav effekt eller med en kost montert på hageslangen.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

4. Når hele flaten er rengjort, og alle rester av rengjøringsmiddel og smuss er spylt vekk, skal terrassen tørke. Etter et par timer i solskinn, er det tid for neste runde.

5. Påfør det samme middelet en gang til. Denne gang skal det ikke skylles vekk, men trekke inn i materialet og herde. Behandlingen styrker overflaten, og tetter til porene i både stein og fuger.

På den måten forhindrer det at fremtidig skitt og forurensing setter seg fast, og terrassen blir lettstelt kommende år.

6. Dagen etter har beskyttelsesmiddelet på terrassen herdet og trukket inn, og natursteinen har fått en dyp glans, der de flotte fargene i steinen igjen kommer frem.

For treterrassen

Med kort tid til 17. mai er det viktigst å fokusere på å få terrassen ren og pen med en skikkelig terrassevask.

1. Begynn med å gi terrassen en omgang med hageslangen. Rent vann gjør mye av jobben alene; fuktigheten setter umiddelbart i gang med å løse opp skitt.

2. Deretter setter du inn terrassebordene med egnet rensemiddel – for eksempel Jotun Terrasserens.

Det finnes spesielt kraftige midler for terrasserens, men disse bør du unngå dersom terrassen ikke skal beises, males eller oljes.

Foto: Ifi.no

3. Etter at rengjøringsmiddelet har fått litt tid til å bearbeide treverket, går du løs på terrassegulvet med en litt stiv kost med langt skaft. Rengjøringsmiddelet skal skrubbes godt inn slik at all overflateskitt løsner.

4. Igjen er det tid for å ta fram hageslangen – vær oppmerksom på at det trengs store mengder vann for å fjerne såperester. Om nødvendig hjelper du til med kosten.  

Du kan også bruke høytrykksvasker, men da kan du risikere at treverket flises opp hvis du holder dysen for nærme.

Enkel vask av hagemøbler

Skyll så vekk støv og løst skitt fra hagemøblene med hageslangen. Mens terrassen tørker, kan du blande ut husvask med lunkent vann (følg oppskriften på emballasjen), og vask alle flater med en mikrofiberklut.

Deretter skylles møbelet godt med mye rent vann. Har du god tid, kan du friske opp møblene med litt maling.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

For å pynte over en terrasse med litt skavanker, kan et flossteppe beregnet for utendørs bruk være løsningen.

Teppet er laget av polypropylen og har en bakside av perforert lateks. Det gjør at teppet slipper gjennom vann samtidig som det ikke sklir på underlaget.

Møbler så de nyvaskede hagemøblene og fyll på med mange forskjellige puter i sommerens farger. Dekk opp til fest med disse gode tipsene, og så er det bare å invitere gjestene!

Kilde: Ifi.no