Når terrassen byr på problemer

Mange har brukt sommeren på å olje eller beise terrassen, men ikke alle har vært like heldig med resultatet. Hva gjør du når uhellet først er ute?

Om sommeren er det mange som benytter en del av fridagene til å vedlikeholde boligen utvendig. De som har valgt å bygge terresse i tre, oppdager fort at det kan legge ekstra jobb til lista over ting som skal gjøres. På sommerstid er derfor beising og oljing av terrasse et av de mest populære temaene både på forumet og i eksperthjelpen her på Vi i villa.

Man skulle tro at det å overflatebehandle terrassen burde være en enkel sak, men også her kan man støte på overraskelser. Så hva gjør man når terrassen byr på problemer?

Rolig stund på terrassen: Ubehandlede terrassegulv kan også være fint. De får en vakker sølvgrå farge med tiden.

Overraskende regnskur
Svaret avhenger selvsagt av hva problemet er. Enkelte problemer oppstår på grunn av ting du ikke kan styre selv. Som været. Flere steder i landet har lunefulle værforhold, og du kan beise terrassegulvet i solskinn det ene øybelikket for så å stå midt i en regnskur innen du er ferdig.

Skulle det skje med deg, må du regne med merarbeid. Da er det kanskje liten trøst å vite at du langt fra er den eneste som har opplevd dette …

– Du må rense med en sterk terrassefornyer med lut og håpe at dette tar unna noe av fargeforskjellene. Så kan du velge å slipe lett. Om det er noen lyse felt som stikker seg ut, gnir du beis på her med en svamp helt til gulvet har tilnærmet lik fargetone. Da kan du legge et helt strøk på toppen, sier Vi i villas egen malingsekspert, Heidi S Sørensen.

Uventet fuktflekk
Noen overraskelser dukker først opp i etterkant. Det som kanskje ikke er synlig før du begynner å olje, kan brått tre tydelig frem etterpå. Det fikk en leser erfare. Hun oljet det som så ut som en tørr terrasse, men i etterkant kom det frem et grått felt der det hadde lagt et vått teppe.

– Dette vil nok dessverre trolig ikke bli borte av seg selv. Du må fjerne oljen her og på hele lengden av disse bordene, slik at du ikke får fargeforskjeller når du oljer på nytt, anbefaler Sørensen.

Når produkt er feil
En annen leser opplevde at terrassegulvet ble flott, men seigt etter behandling. Hun hadde valgt å overflatebehandle det med oljebeis. Problemet her er at en slik oljebeis er ment for vegg, og ikke gulv.

– Du har nok dessverre laget deg et problemgulv som trolig snart vil flasse, samtidig som det ikke tåler mye slitasje på toppen, sier Sørensen, og legger til at det ikke finnes noen enkel løsning på problemet.

– Om du velger å legge noe som en «top-coat» vil du bare gjøre problemet større. Da vil den myke filmen i bunn få enda mindre muligheter til å herde. Jeg vil anbefale deg å fjerne beisen med en malingsfjerner, for så å kjøpe et produkt som er ment for terrasser, sier Sørensen.